Адвокатските 1,4 млн. лв. на НЕК не влизали в цената на тока

Адвокатските 1,4 млн. лв. на НЕК не влизали в цената на тока | StandartNews.com

Заплатените договори на адвокатските кантори, по някои договори има и консултации, са за около 1,4 млн. лева. Това каза пред журналисти изпълнителният директор на Националната електрическа компания Петър Илиев по отношение на проверката на Прокуратурата, която касае консултантските договори до 1 млн. лева.

Илиев посочи, че средствата са платени на юристите, за да не загуби НЕК 1 млрд. лева. На въпрос дали тези 1,4 млн. лева, дадени за услуги на юристи, са платени от гражданите през цената на тока Петър Илиев обясни: „Не, не влизат в цената на тока. КЕВР не ни признава такива разходи".

Той допълни, че от КЕВР се признават само присъщите разходи за производство. „Всички дела са милионни, нямаме дребни дела, които да са възложени на адвокатски кантори", коментира изпълнителният директор на НЕК и уточни, че най-скъпото дело, което се води срещу компанията е 220-230 млн. за което са заплатени разходи от 248 хил. лева.

Петър Илиев уточни, че делото е спечелено на първа инстанция. „Когато се води дело и то бъде спечелено тези разходи ни се връщат обратно", обясни той. По думите му всички дела, водени срещу НЕК, са за период преди 2015 година, а действията за които ги съдят са от преди 2014 година.

„НЕК е проверявана постоянно от всякакви контролни органи... Започна се с едно искане от ДАНС да предоставим всички договори с физически и юридически лица. Миналата седмица Прокуратурата е поискала част от тези договори, а вчера поискаха 12 договори по ЗОП и 19 договори по адвокатски фирми (въпреки че част от тях не са адвокатски, а са консултантски фирми и са във връзка с Международния арбитражен съд), защото се говореше за административен капацитет. За същия период юристите на НЕК, които са 10 души, участват в 900 дела", каза още Петър Илиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай