Интерконекторите с комшиите са приоритет номер 1 на енергийното министерство

Обявяват до края на месеца обществената поръчка за хъб "Балкан"

 Интерконекторите с комшиите са приоритет номер 1 на енергийното министерство | StandartNews.com

В предишния мандат поехме сектора буквално във финасов колапс и го стабилизирахме. През ще надграждаме постигнатото. Това каза на пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която представи приоритетите на правителството в енергийния сектор, цитирана от "Канал 3". Най-важният е гарантирането на енергийната сигурност на страната.

Този приоритет ще се осъществи и чрез продължаване на проучванията за нефт и газ в Черно море. Продължаваме да разчитаме на местния добив като един от основните източници на диверсификация и гарантиране на енергийната сигурност, заяви Петкова.

По думите й важен момент е продължаване на работата по интерконекторите България-Гърция, България-Сърбия, България-Турция и България-Румъния. Изграждането на тази инфраструктура ще ни даде възможност да изградим газоразпределителния център на територията на България. До края на месеца ще бъде обявена обществената поръчка за изпълнител, който да направи предпроектното проучване за газоразпределителния център, уточни енергийният министър.

Друг важен приоритет е пълната либерализация на пазарите на електроенергия и на природен газ. Първата и най-важна стъпка вече е направена – подписването на договора между Българския енергиен холдинг и Световната банка. Предстои изясняване на детайли. До края на годината трябва да бъдат въведени промени в Закона за енергетиката, които засягат либерализацията. Това е процес, който касае всеки един от нас – както битовите потребители, така и бизнесът, коментира Петкова. Тя отбеляза, че либерализацията на пазара на природен газ е невъзможна без България да има възможност за доставки от повече от един източник.

Петкова допълни, че до края на сепетември страната ни трябва да има ясна визия как ще бъде оползотворено вече закупеното оборудване за АЕЦ "Белене" и парите на данъкоплатците, които са около 3 млрд. лв. Тук нямаме право на повече грешки, оборудването трябва да бъде използвано по възможно най-добрия начин. Друг важен приоритет в областта на ядрената енергетика е удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй", заяви още Теменужка Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай