500 милиона по-малко за ток плащат 200 компании

500 милиона по-малко за ток плащат 200 компании | StandartNews.com

ЕК одобри мерките за намаляване на разходите им за зелена енергия

Близо 500 млн. лв. по-малко за електрическа енергия ще платят до 2020 г. над 200 големи българки компании. Това съобщиха от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК). Икономията ще бъде резултат от факта, че след близо година чакане най-сетне Европейската комисия (ЕК) е одобрила без възражения мерките за облекчаване на разходите на българските големи индустриални консуматори на зелена енергия, посочват от БФИЕК. Информацията за това е била публикувана на сайта на ГД "Конкуренция" на ЕК. Наредбата ще влезе в сила със задна дата - от 1 август 2015 г., а годишният бюджет на помощта за индустрията ще бъде около 94 млн. лв., изчисляват от БФИЕК. Така на бизнеса ще трябва да бъдат върнати близо 94 млн. лв., платени за вече потребения ток от 1 август 2015 г. досега.
Въпросът за компенсиране на индустрията за зелената енергия беше поставен като основна тема за обсъждане на една от националните дискусии "Да! На българската икономика", организирани от в. "Стандарт" и КРИБ. След дълги години съвместни усилия на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и на БФИЕК за въвеждане на модел за облекчаване на индустрията при заплащане на надбавката за зелена енергия и запазване на конкурентоспособността, сме горди, че нотификационната процедура приключи успешно, обявиха вчера официално от УС на БФИЕК.

ЕК подкрепи прилагането на Наредбата за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от възобновяеми източници, за периода от 1 август 2015 г. до 31 декември 2020 г. Самата наредба беше изготвена в съответствие с изискванията на ЕК, описани в "Насоките относно държавната помощ за опазването на околната среда и за енергетика за периода 2014-2020 г." от юни 2014 г., се казва в официалното съобщение на БФИЕК. За да се използва отстъпката за индустриалните консуматори от "зелената" компонента в цената за тока, те трябва да отговарят на определените в Наредбата критерии, обясниха от Министерството на енергетиката. От намалението на разходите за зелена добавка в компонентата "Задължения към обществото" ще се възползват над 200 български компании, посочват от БФИЕК. Така усилията на България да подкрепи енергоемките си производства най-сетне дават положителен сигнал за ръст на инвестициите, износа и заетостта в страната, коментират със задоволство от БФИЕК нотификацията на Брюксел.

Брюксел утвърди и цените на ВЕИ-та

Наредбата за намаляване тежестта върху българския бизнес, свързана с разходите за възобновяема енергия, ще влезе в сила след публикуването й в "Официален вестник на ЕС", посочиха от Министерството на енергетиката. От ведомството обясниха, че с нотификацията си ЕК официално е одобрила и схемата за подкрепа на възобновяемата енергия с високи преференциални цени, разписана в Закона за възобновяемата енергия от 2011 г. На практика изкупуването на енергията от зелените централи и високоефективните когенерации на високи преференциални цени у нас досега ставаше без съгласието на ЕК, което на практика е било нерегламентирана държавна помощ, обясниха енергийни експерти.

БФИЕК настояваше за въвеждането на механизъм за намаляване на тежестта върху индустрията на "зелената добавка" в цената на тока от началото на 2012 г. Тогава добавките за зелена, кафява енергия и невъзстановяемите разходи нараснаха за година с над 380%. Подобни механизми за облекчение действат в ЕС, което поставяше родната индустрия в неравностойно положение. С активната дейност на КРИБ и БФИЕК процесът по изготвянето на наредбата се ускори през последните две години. В подготовката на текстовете й се включиха и останалите работодателски организации - АИКБ, БСК и БТПП.

Подкрепата е основно за експортните производства

Константин Стаменов,
председател на УС на БФИЕК

- Г-н Стаменов, как посрещате новината за нотифицирането на Наредбата за намаляване тежестта върху българския бизнес, свързана с разходите за възобновяема енергия?

- Изключително сме доволни, че тази толкова дълго чакана нотификация най-сетне е факт. Има дори нещо символично в това, че новината дойде точно за 24-ия рожден ден на "Стандарт", който активно ни подкрепяше в процеса на подготовката и защитата на наредбата.

- Откъде НЕК ще вземе тези пари, за да ги върне на индустрията - 94 млн. лв. годишно, близо 500 млн. до края на 2020 г.?

- Ами НЕК би трябвало да ги има, защото тези пари така или иначе се събират, тъй като те бяха предвидени както за миналогодишния регулаторен период - от 1 август 2015 г. до 30 юни 2016 г., така и за новия, който започна на 1 юли 2016 г. и ще приключи на 30 юни 2017 г.

- Да, те са предвидени, но при финансовото състояние на НЕК дали все още ви чакат?

- Е, това вече е друг въпрос. Ако ви дадат да съхранявате определено време 500 лв. и вие ги похарчите, това не означава, че не ги дължите!

Затова искам да подчертая, че тук не става въпрос само за едни пари, а за подкрепа на конкурентоспособността на българската индустрия за това, че тя трябва не само да оцелява, но и да се развива в тези тежки времена. Защото компаниите в други държави отдавна ползват такава финансова подкрепа.

- В кои държави?

- В почти всички - Германия, Австрия и пр., да не ги изреждам всичките. Дори съседна Румъния от 2014 г. подкрепя индустрията си с намаляване на тежестта на зелената енергия.

- Кои предприятия ще се възползват у нас от компенсацията от 94 млн. лв. годишно?

- Всички големи индустриални енергийни консуматори от най-различни индустрии - стъкларска, химическа, металургична и пр., чиито производства са експортно ориентирани. Всички производства, които са описани в Насоките на ЕК и са посочени в Наредбата.

Белчо Цанев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай