2 от 3-те ЕРП-та смятат, че 10% увеличение на тока не е справедливо

2 от 3-те ЕРП-та смятат, че 10% увеличение на тока не е справедливо | StandartNews.com

София. Две от трите енергоразпределителни дружества - ЧЕЗ и "Енерго Про", смятат, че планираното от ДКЕВР увеличение на цените на тока от около 10% е несправедливо, съобщи БНТ. Според ръководители от двете компании това увеличение не гарантира сигурността и качеството на преноса на ток по мрежата. Третото дружество - ЕВН, се въздържа от коментар до четвъртък, когато ще бъде публично обсъдена цената на електроенергията, предложена от регулатора.

"Ценовото решение е компромис. То отразява в много малка степен това, което ние сме подали като ценово заявление. Освен това, според нас, то не отразява необходимостта от прозрачност в системата и от промяна на моделите на ценоообразуване." Това заяви пред националната телевизия Димитър Абаджиев, изп. директор на "Енерго Про".

Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петер Докладал каза: "Наше разбиране е, че почти цялата сума от 10% повишение отива при НЕК – обществения доставчик. Значи не смятаме, че това е справедливо разделяне на дял от евентуално повишение."

"В момента не мога да коментирам становището. То ще бъде дадено на публичното обсъждане, което предстои следващите дни", бе е динственият коментар на Калина Трифонова, член на УС на EVN България. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай