Заводи искат газ без акциз

Заводи искат газ без акциз | StandartNews.com

София. Големите заводи искат сваляне на акциза върху природния газ. От 1 юни у нас беше въведено облагане на синьото гориво, използвано за стопански нужди, като ставката е 10 стотинки на изразходван гигаджаул енергия. Това обаче сериозно натоварва бюджетите на големите ни заводи. Поради тази причина от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори са поискали от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма да предложи на правителството да премахне въведения наскоро акциз.

Идеята е така да бъде частично компенсирано повишаването на цената на тока за индустрията от 1 юли с 16%. Един от аргументите на БФИЕК е, че евродирективата изисква всички страни членки да въведат акциз върху синьото гориво от началото на 2014 г., докато България го е направила още от това лято. Освен това индустрията е предложила и намаляване на акциза върху тока. От 2010 г. у нас всеки мегаватчас, използван за промишлени нужди, се облага с 2 лв. В същото време в момента евродирективата казва, че минималният размер на този акциз трябва да е 1 лв. на мегаватчас, а също и че ЕС трябва да стигне максималното ниво през 2014 г. България го е направила 4 години по-рано, отбелязват още от БФИЕК.

Организацията предлага и добавките за "зелена" и "кафява" енергия за големите заводи да бъдат намалени, както е в редица европейски държави. Преговорите с МИЕТ по тези въпроси ще бъдат подновени през септември. Ако не бъде намерено решение и производствените разходи на заводите не бъдат поне отчасти намалени, индустрията ни ще отбележи спад на производството си с 30-40%, изчисляват от БФИЕК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай