Започват проверки на електромерите

Ще плащаме повече и за преносната мрежа, каза Делян Добрев

Започват проверки на електромерите  | StandartNews.com

София. За да се види откъде идват свръхголемите сметки за ток министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев ще изпрати експерти от института по метрология да проверяват изправността на електромерите на хората, подали жалби.


Всички държавни институции, които имат отношение към високите сметки за ток, са започнали проверка, увери министърът.

Пред бТВ Добрев поясни още, че тези високи сметки за ток се дължат на натрупване на много фактори. Основният е, че отчетният период в края на годината е около 38 - 40 дни, а не 30 дни. Това значи, че плащаме с една трета повече.

Плащаме не само за декември, а и за януари, каза още той. Броят на почивните дни през декември са 8, а миналата година са били 5. Цената на ел. енергията се увеличи с 14% от юли. Дългосрочните договори на когенерациите също оскъпяват сметките. Добавката за зелена енергия също оскъпява с таксите за ВЕИ енергията.

Министърът обаче се застрахова, че е възможно не всички сметки на хората да са изрядни.

За това колко трябва да плати самият Добрев за ток през декември, той призна, че не знае, защото е на разплащателна сметка и не е обърнал внимание.

Скоро преносната мрежа ще бъде отделена от НЕК и за нея ще се плаща допълнително, както е и в други държави, а е и изискване на ЕС, посочи Добрев. Той предупреди, че това ще оскъпи още ел. енергията за потребителите. Но у нас не е нормално, че се отопляваме с ток - това е най-скъпото отопление, каза министърът. По думите му често по-високите сметки са заради подаваното ниско напрежение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай