Япония се завръща към въглищата и газа

Япония се завръща към въглищата и газа | StandartNews.com

Токио. Япония планира да отвори 14 нови газови и въглищни електроцентрали до края на 2014 г., което да позволи постепенното прекъсване на зависимостта от скъп петрол, докато Токио се бори със затварянето на ядрените реактори на страната, а вносът на енергия донесе рекорден търговски дефицит.

Регионалните енергийни монополи ще изградят 12 газови централи през следващата година, а две нови въглищни електроцентрали ще бъде завършени до декември 2013 г., според проучване на Ройтерс на комунални услуги в Япония.

Новите централи ще използват втечнен природен газ ( LNG) и въглища, за да намалят скъпата експлоатация на централите на петрол. Това също ще осигури определен буфер срещу евентуални бъдещи прекъсвания в електрическата мрежа, при затварянето на някои производствени централи.

"Това ще осигури допълнителни резерви в енергийната мрежа, особено в сфери, където ядрената енергия ще се върне", казва Никълъс Браун, анализатори в Wood Mackenzie в Сингапур.

Разширяването на газовите мощности е единствената жизнеспособна мащабна опция на следядрена Япония да съживи промишленоста си и търговския сектор и да запази цените на електроенергията достатъчно ниска за бизнеса, за да остане конкурентоспособен в световен мащаб.

След земетресението и цунами през 2011 г. доверието в сигурността на ядрената енергетика намаля. Това доведе до изключвана на реактори за поддръжка и проверка и до търговски дефицит за пръв път от 31 години насам.

Преди кризата във Фукушима ядрената енергетика осигуряваше около 30% от електричеството в страната. А до март 2015 г. се очаква само четири реактора да бъдат включени, предвижда японският институт за енергийна икономика.

Изграждането на новите централи на газ и въглища ще струва около 7 милиарда долара и ще добави 6.4% към капацитета на изкопаемите горива до края на 2014 г. Едни от първите фирми, които ще ползват тази енергия, ще бъдат Mitsubishi Heavy, General Electric, Hitachi and Mitsubishi Electric.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай