Война на тирове затвори границата

Българските митничари готови да пускат по 700 камиона на 12 часа

Война на тирове затвори границата | StandartNews.com

Война на тирове затвори границата с Турция. Вече трети ден бунтуващи се турски превозвачи са блокирали подстъпите към ГКПП Капъкуле и не дават и пиле да прехвръкне. Вратата към Европа по суша буквално е затворена, след като чуждите превозвачи се надигнаха срещу проверките на ДАИ. Според турците нашите контролни органи тенденциозно се отнасят към тях и непрекъснато им създават всевъзможни пречки. "Инспекциите, които вървят от понеделник, са планирани и не са насочени специално към турските камиони, проверяват се всички", коментираха от транспортното министерство.

На българския пункт Капитан Андреево в сряда по обяд повече от 300 ТИР-а покриха плаца. Два дни след блокадата първият залостен камион на Капитан Андреево на Мартин от Гълъбово не е мръднал. Вече над 30-километрова опашка се е образувала по магистрала "Марица" и подминава Свиленград. Изнервени български водачи като Петко от Пловдив буквално изоставиха камионите си, заключиха ги и си тръгнаха към дома, докато пътят не се отпуши. "Няма какво да кисна денонощия. Писна ми от турските номера. Нас там ни спукват от проверки, а тук ги оставят да си разиграват коня. Чакат само правителството ни да клекне като през май и август и да им отстъпи", гневно коментира шофьорът. "Защо не протестират в Германия, да не би там да няма проверки? В Западна Европа обаче турските шофьори са по-ниски от тревата. Стигнат ли до Унгария - дават с мръсна газ на юг", подвиква и Иван от Хасково. Колегите му пък един през друг разказват за "схемата" на турската си конкуренция и твърдят, че проблемите са чисто от корпоративен интерес. Комшийските транспортни фирми назначавали само по един шофьор, така си спестявали от себестойността на превоза на един товар. Като членове на ЕС българските превозвачески фирми са длъжни да осигурят двама сменници в кабина. Нашите спазвали стриктно всички разпоредби и изисквания, когато са на път, като почивки и позволени часове за каране. Турските шофьори пък натискали педала често по 30 часа без прекъсване. От друга страна турските власти си намирали ред причини допълнително да бавят българските камиони по вътрешните митници на страната, като често се стигало до там нашите да не успеят да доставят товара на време и да плащат неустойка. "Мен ме глобиха в Турция буквално за това, че съм българин. Отнесох 3000 евро глоба за разрешителни, които твърдят, че нямам, а аз всъщност имам. Това си е живо дране на кожи", не сдържа гнева си и Станислав от Дупница. Той не е единственият изгорял с т. нар. такса, въведена от турското правителство в края на август за превоза на стоки към трети страни. "Що не вземат да седнат и да се разберат двамата министри на транспорта, та да си отдъхнем и ние. За единия хляб сме тръгнали, а накрая висим с дни по границата и обираме цялата парса", въздиша от кабината на камиона си Ремзи Кючюк от Пловдив. "Контрол, контрол, йок", подвиква от опашката и турският му колега Юзеир Мехмед. "Цялата дандания я прави онзи Петко Ангелов от БАСАТ. Има 900 камиона и заради неговите си проблеми на турска територия разлайва кучетата и тук. Така разчиства конкуренцията и от двете страни на границата. Той така и война може да ни докара", намеква шофьор в камион с хасковска регистрация.

Други от българските водачи пък се кълнат, че с очите си са видели служителите на ДАИ само да описват нарушения на турските тираджии, без да ги глобяват. Така мълвата и съмненията, че опрощаването от българската страна към комшиите вероятно е разпоредена устно от българските власти, за да се тушира напрежението, обиколи набързо километричната опашка и отприщи брожения и у нашите водачи.

Заради това представителят от БАСАТ на границата Николай Кодинов обобщи, че асоциацията на превозвачите ще настоява лично да чуе от транспортния министър дали става въпрос за официално разпореждане или само за слух. "Не съм чувал за подобна заповед, нито писмена, нито устна. Аз самият също не съм издавал такова нареждане. Ако някои от служителите ми го е направил, то е било самоволно. Ще проверя каква е ситуацията", коментира и шефът на регионалното звено на ДАИ в Антон Ставрев.

От Митница Свиленград обявиха, че са в готовност отприщи ли се движението, да поемат по 700 камиона за обработка на 12 часа, за да разредят върволицата възможно най-бързо. Турски журналисти пък разказаха, че заради блокираната българо-турска граница камионите на турска територия се отбиват по паркингите още след Одрин, който е на около 13 километра от пункта Капъкуле.

Шофьор не слязал от камиона 2 дни

Турски камион е управляван, без да спре от Мюнхен до Капитан Андреево. Това установили инспекторите на ИА "Автомобилна администрация" към транспортното министерство. Става дума за 40 часа шофиране, коментира за "Стандарт" Илиян Филипов, член на Управителния съвет на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ). Това си е истинско престъпление, този турски водач е потенциален убиец на пътя, заяви възмутен Филипов. Престъпният рекорд на турския водач е отчетен от тахографската шайба на камиона, която е средство за обективен контрол.

Според нормативите (Регламент 561/2006 на ЕС и Европейската спогодба за работа на екипажите на превозните средства, извършващи международни превози - AETR) след всеки 4 часа и 30 минути зад волана водачът трябва задължително да направи 45 минути почивка. В рамките на едно денонощие шофьорът не може да управлява автомобила повече от 9 часа, след което задължително трябва да почива минимум 11 часа, преди отново да седне зад волана. Допуска се два дни от седмицата водачът да управлява автомобила по 10 часа, като обаче в рамките на две седмици, считано от 00 часа в понеделник до 24 часа на втората неделя, да не е направил повече от 90 часа зад волана.

Почти всеки втори турски камион е нарушавал времето за движение и почивка, установил тоталният контрол на нашите автоинспектори.

Лично аз присъствах на някои от проверките, при които се установиха такива нарушения на турските превозвачи, които умът ми не побира. Това коментира за "Стандарт" Илиян Филипов. На практика турците сами блокираха границата поради факта, че не искат да бъдат контролирани от нашите органи, което е пълно безумие, заяви още Филипов. От ситуацията на турската граница реално страдат около 50 български камиона дневно (между 300 и 400 седмично) и няколко пъти повече турски, обясни още Филипов. Дано нашите и турските автомобилни администрации най-сетне се разберат, защото от сегашната ситуация губят икономиките на двете страни, заяви Филипов.

Браншовиците са "за" проверките

Управителният съвет на АЕБТРИ, представители на браншови организации и превозвачи приеха декларация по повод проблемите на българо-турската граница. Извършваните проверки от страна на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" са навременни и необходими и са в съответствие с планираните такива в рамките на ЕС, се посочва в декларацията. "Критериите, които се прилагат при извършване на проверките, са еднакви както за чуждестранните, така и за българските автомобили", се казва още в текста. Представителите на бранша подкрепят действията, предприети от българска страна, и се надяват организациите на турските превозвачи и администрацията да прекратят организираната от тях блокада, се казва още в декларацията. "Подчертаваме, че подкрепяме още веднъж действията, предприети от българска страна, и се надяваме организациите на турските превозвачи и администрацията да прекратят организираната от тях блокада и създадат нормални условия за извършване на превозите между двете страни.

Призоваваме българските превозвачи да запазят самообладание и не допускат инциденти на граничните пунктове, като ги уверяваме, че ще съдействаме и в бъдеще за решаване на проблемите, които търпят при извършване на превозите", категорични са браншовиците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай