Вигенин: Няма да изнасяме оръжия за Сирия

Вигенин: Няма да изнасяме оръжия за Сирия | StandartNews.com

София. България няма да изнася оръжие за Сирия, въпреки липсата на европейско ембарго, но продължава износът за други държави от региона, стана ясно от срещата на външния министър Кристиан Вигенин с представители на бизнеса, предаде БНР.

"Събитията в арабските страни се отразяват зле на българската търговия и бизнесът ни настоява за балансирана външна политика и съдействие от дипломацията ни", каза след срещата Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал. "Ситуацията в Сирия, изобщо в Близкия изток от доста време не е добра и продажбите в тези страни на нашите износители са затруднени и тази ситуация при всички случаи не се отразява добре на продаващите на тези пазари."

Кристиан Вигенин подчерта, че България държи на ангажимента да не изнася оръжие за Сирия, въпреки отпадането на общото ембарго на ЕС. Това обаче не се отнася за други страни от региона, където насилието продължава.

"Ние сме изключително внимателни по отношение на износа на военна продукция към тези страни, но там, където това не е необходимо и няма причини, няма общи решения на ЕС, аз смятам, че не е необходимо сами да се самоограничаваме и да спираме българският бизнес, иначе поставяме себе си в неравностойно положение. Няма да допуснем България да бъде обвинена, че допринася за ескалация на напрежението, на конфликтите, насилието, в която й да е от тези страни", заяви Вигенин.

Според доклад на Междуведомствената комисия за експортен контрол за 2012 г. България е изнесла продукти, свързани с отбраната на стойност над 219 милиона и 400 хиляди евро за Алжир, Афганистан, Индия, Египет, Мали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай