Тютюнджии блокират пътя за Драма, палят бали с тютюн

Тютюнджии блокират пътя за Драма, палят бали с тютюн | StandartNews.com

Благоевград. Хиляди тютюнджии от Неврокопския край се вдигат на бунт в петък. Те ще блокират пътя за Гърция край гоцеделчевското село Господинци. Началото на протеста им е в 14,00 часа и ще продължи два часа. Ще бъдат запалени и десетки бали с готова продукция. напрежението в региона расте с всеки изминал ден заради забавената изкупна кампания и ниските цени.

От над 70 селища в Неврокопско в момента се изкупува тютюн в не повече от 3-4 населени места.

„Фирмите се подиграват с труда на тези работливи хора. Търговците не изпълниха нашето искане за незабавен старт на изкупната кампания във всички населени места, където се отглежда тютюн. А и цената е с лев по-ниска от миналогодишната, средната е 5,20-5,50 лева за килограм. Въпреки че сега „зеленото злато" е с по-добро качество", заяви кметът на община Сатовча и председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн Арбен Мименов.

Той ще подкрепи протеста на тютюнджиите, същото ще сторят и останалите управници. „Производителите са в правото си да предприемат тези крайни действия. Те не заслужават подобно отношение", каза кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай