Турски шофьори затапиха границата заради проверки на ДАИ

Турски шофьори затапиха границата заради проверки на ДАИ | StandartNews.com

Хасково. Турски ТИРове блокираха границата при ГКПП Капитан Андреево във вторник заради проверките на ДАИ в България. 4 комшийски камиона, паркирани напречно на входа и на отсрещния пункт Капъкуле, направиха тапата непробиваема.

Още по обяд върволицата от тежки камиони подмина 10 километра и задръсти част от магистрала "Марица" с тенденция да стигне чак до пограничния общински център Свиленград, който е на около 15 километра от пропускателния пункт.

Причината за недоволството на турските ТИРаджии е засилената проверка от страна на българската държавна автомобилна администрация (ДАИ) на товарните автомобили, които правят международен превоз. Според водачите от Турция инспекцията проверява техните камиони тенденциозно.

Според шофьорите от Българската асоциация на превозвачите обаче негодуванието от страна на турските им колеги е, защото близо 90% от проверените им ТИРове са хванати в нарушение. Най-масово е неспазването на изискванията за времето за шофиране. Според българите част от турските шофьори са направо потенциални убийци, щом като сядат зад волана да карат по 40 часа без прекъсване.

Турските превозвачи се заканват, че няма да свалят блокадата по границата, докато транспортните министерства на България и Турция не изгладят противоречията.

Заради ситуацията се наложи и организирането на щаб от българска гранична полиция, ДАИ, турската митница и служители на Капъкуле за намиране на приемлив компромис.

По неофициална информация шофьорите на четирите ТИРа, които блокирха подстъпа към Капъкуле, са били спипани да карат без разрешително, заради което им са свалени номерата, а камионите са били закотвени на българския граничен пункт. Шофьорите твърдят, че именно това е отприщило гнева на комшиите, за да се стигне до кризата с блокирането на българо-турските пунктове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай