Трайков: По-евтин ток с 8% води катастрофа

Трайков: По-евтин ток с 8% води катастрофа | StandartNews.com

София. Обявеното от премиера преди ден намаление на тока с 8% може да бъде постигнато, но въпросът е на каква цена. Последиците са няколко и все негативни в дългосрочен план, заяви пред бТВ бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

По думите му вкарването на цялата електроенергия от АЕЦ „Козлодуй” в услуга на домакинствата и от друга страна изкарването на скъпия ток от ТЕЦ-ове от енергийния микс на страната ще е катастрофален, защото ще остави бизнеса без евтина електроенергия.

„Какви ще са ефектите? Първо 150 млн. лева годишна печалба за АЕЦ „Козлодуй” ще изчезнат, евентуално се компрометират и проектите по удължаване живота на реакторите в централата. Освен това пренасочването на електроенергията от АЕЦ-а към домакинствата, означава, че индустрията в България ще остане без ток на ниски цени. От това може да последват фалити и съкращаване на работни места”, обясни Трайков.

Има и трети негативен ефект – след изкарването на тока от ТЕЦ-овете от общия микс, те няма да могат да го продават на свободна цена на конкурентния пазар и може да се стигне до затварянето им. Причината за по-скъпата електроенергия от тези централи бившият министър обясни с големи инвестиции в сероучистващи инсталации, които те предприели. Вследствие на направените разходи от ДКЕВР решили да одобрят повишаването на цената на тока от тези ТЕЦ-ове.

Според Трайков електроенергията, която българите плащат, е три пъти по-евтина от тази в Европа – една от малкото стоки с такава голяма разлика. Въпреки това цените са непосилни заради ниските доходи. Евентуалните решения били – или по-малка консумация на ток, или държавно подпомагане на хората, които най-трудно се справят с плащанията.

Енергийният експерт разясни и друг момент от „пътя”, по който се стига до високите фактури на хората. Абонатите „финансирали” НЕК с един от компонентите в тока - за поддържане на мрежата за високо напрежение. Така енергийният регулатор компенсирал НЕК за направените от нея „инвестиции в неизгодни проекти” и гарантирал, че тя няма да фалира.

С условието, че не е „адвокат, нито обвинител на ЕРП-тата”, Трайков обяви, че тези дружества генерират малка част от сметката за ток – едва 10-15%. Другите 85% били в централите, в мрежата на НЕК. „Така да се види по веригата дали има резерва. Според мен такъв резерв няма”.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай