Транспортът поумнява

Транспортът поумнява | StandartNews.com

София. Държавите да стимулират инвестициите в разработването и внедряването на интелигентни транспортни системи (ИТС), с които да се намалят катастрофите, задръстванията и замърсяването на околната среда. За това настояха участниците в международния семинар на тема "Интелигентни транспортни системи за пътна безопасност и сигурност", който се проведе в УНСС в София.

Той бе организиран от Българската асоциация "Интелигентни транспортни системи" (БАИТС) със съдействието на гръцки институции. Събитието е част от проекта "Интелигентни транспортни системи в Югоизточна Европа", финансиран от Програмата за транснационално сътрудничество. Целта на проекта е държавите да хармонизират спецификациите на отделните ИТС и да установят общи модели на сътрудничество, обясни Румен Михайлов, председател на УС на БАИТС.

Самите системи ще внедряват най-новите технологии за автоматично управление на автомобилния трафик и паркирането. Част от тях е и системата eCall, която при инцидент на пътя ще подава точна информация за мястото на телефон 112, което ще спестява много време на екипите на спешна помощ и КАТ. Европейският парламент взе решение от началото на 2015 г. в ЕС да се продават само коли с монтирана система eCall. Освен представители на страните, участнички в проекта, в семинара взеха участие и експерти от министерствата на транспорта, регионалното развитие и вътрешните работи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай