Стойнев: Ще се опитам да направя реформа

Парите на държавните дружества ще бъдат изтеглени до месеци от КТБ

Стойнев: Ще се опитам да направя реформа | StandartNews.com

София. Ще се опитам да направя реформа, която е било необходимо да бъде направена през последните години.  Няма да се съобразявам с никакви кръгове, каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред БНР.

Според него може би не е имало политическа воля за това до този момент. С последните промени в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възстановяеми енергийни източници ще се даде възможност на НЕК да изкупува приоритетно електрическа енергия от тези централи, които произвеждат най-евтиния ток.

Министър Стойнев подчерта, че досега се е водила политика, в която НЕК да изкупува скъпата енергия приоритетно и най-накрая да я допълват с евтината от АЕЦ „Козлодуй" и ТЕЦ „Марица изток 2", които са държавни предприятия. "Това за мен е изцяло неприемливо", категоричен бе Стойнев.

Министърът на икономиката допълни, че парите на държавните дружества ще бъдат изтеглени до месеци от банката, в която са вложени най-голямата част от тях. В момента огромната част от парите на държавните дружества е в Кооперативна търговска банка (КТБ) на Цветан Василев.

На въпрос каква част от парите на енергийните структури са в КТБ, Стойнев посочи, че времето му в министерството е изключително ценно и не е имал време да провери точно това, защото енеригйната система е пред срив и влага усилията си в решаването на този въпрос.

Изнесената в събота информация от члена на БСП Татяна Дончева, че той е един от шестимата министри в това правителство, свързани с КТБ, Стойнев коментира, че очаква какви ли не предположения за правителството.

Той заяви, че принадлежи към БСП, избран е от Орешарски за поста и не смята за нужно да се оправдава в отговор на всякакъв род атаки. "Утре могат да кажат, че принадлежа и към ГЕРБ", посочи Стойнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай