Спираме плащанията за "Белене"

Спираме плащанията за "Белене" | StandartNews.com

София. Отсега нататък спираме да плащаме на "Атомстройекспорт". Това заяви енергийният министър Делян Добрев пред bTV. Нямаме никакви притеснения по новия иск на руската компания за АЕЦ"Белене", допълни той и посочи, че голяма част от оборудването за централата е платено, а друга не е произведена. Това, което дължим, е много по-малко от 1 млрд. евро, колкото иска "Атомстройекспорт", категоричен е Добрев.

Той разкри, че е имало принципна договореност да си уредим отношенията на база преговори, без да влизаме в съд. Не сме разчитали само на това, от шест месеца работим по план “Б” – какво да правим, ако срещу нас бъде подаден иск, призна министърът.

Кабинетът има и план “В”, който ще се задейства, ако Арбитражният съд в Париж не отсъди в наша полза. Този план е тайна и също не включва плащането на неустойки, но мисля, че няма да се стигне до него, заяви Добрев. Той припомни, че страната ни е наела по случая най-добрата адвокатска компания, печелила нееднократно срещу най-големите руски компании. Мнението на юристите е, че аргументите са на наша страна.

Добрев заяви, че от самото начало процедурата за "Белене" е опорочена. Той изнесе фрапиращи случаи за нарушаване на българското законодателство с цел облагодетелстване на отделни фирми, свързани с хора от върховете на изпълнителната власт в периода 2006-2009 г.

Министърът посочи, че едно от подписаните споразумения с "Атомстройекспорт" е за 109 млн.евро, без да е имало обявена обществена поръчка, което е грубо погазване на закона. Руската компания е сключила договори с 4 български фирми, които са били свързани с хора на най-високо ниво в държавата, разказа още Делян Добрев, но отказа да посочи конкретни имена.

В “Белене” е имало завършен на 80% атомен реактор, който вместо да бъде довършен и да носи приходи на страната, е бил демонтиран и продаден на Русия на хартия за 200 млн. евро, от които до момента реално сме получили 78 млн.евро, съобщи икономическия министър. А цената на такова съоръжение по най-занижени цени е около 2 млрд евро. В момента този реактор работи в Русия. Кой реши да се събори готов блок, да се продаде за скраб и ние да поемем задължения за милиарди, попита енергийният министър. Според него вината не трябва да се търси от шефовете на НЕК, а на ниво министри. Министър съм и знам, че в НЕК никой не прави нищо на своя глава, коментира Добрев.

Тази седмица ще бъде създадена парламентарна комисия, която ще проверява как са сключвани договорите за АЕЦ „Белене” и предадени ли са българските интереси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай