Спадът на студения резерв - рискове за енергийната система

Спадът на студения резерв - рискове за енергийната система | StandartNews.com

Варна. Намаляването на разполагаемия студен резерв води до рискове пред националната енергийна система. Това каза в интервю за "Фокус" Минчо Минчев, директор на ТЕЦ „Варна".

По думите му – докладът на ДКЕВР за цените за електрическа енергия през следващия регулаторен период предвижда рязко намаляване на квотата за производството на електроенергия от ТЕЦ „Варна" за регулирания пазар.

„В същото време цената на електрическата енергия за обществения доставчик е силно занижена. Не на последно място, ДКЕВР коригира надолу част от разходите на дружеството без необходимата обосновка. Например разходите на ТЕЦ-овете за въглеродни квоти няма да се признават, нещо, което не съответства на европейските практики и на досегашната политика на регулатора. Казано накратко приходите се намаляват значително, а разходите остават същите и дори се увеличават. Всичко това ще доведе дружеството до големи загуби и ще го лиши от възможности за развитие, а понеже ТЕЦ „Варна" до момента осигуряваше близо 60% от студения резерв, може да изправи националната енергийна система пред сериозни опасности при възникване на извънредни ситуации", каза още Минчо Минчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай