Сивата икономика като сламка за удавника

Сивата икономика като сламка за удавника | StandartNews.com

Шумен/Добрич. В условията на криза сивата икономика е като сламка за удавника. Много от родните предприемачи са убедени, че тя може да ги спаси от фалит. Това сочат резултатите от социологическите проучвания по проекта “Ограничаване и превенция на неформалната икономика” на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ).

Мотивите на бизнеса да не “осветляват” част от дейността си са най-вече икономически. Проучването е показало, че предприемачите прибягват до непозволени способи заради възможността за бърза печалба, усещането за нисък риск за наказуемост и убеждението, че законите не се прилагат еднакво за всички стопански субекти.

Въпреки това се забелязват и положителни тенденции, отбеляза главният секретар на АИКБ д-р Милена Ангелова. По думите й все повече намаляват лицата, които са склонни да работят без трудов договор, отчита се и спад в ръста на укритите данъци, акцизи и мита. Като цяло се работи на светло, но има спорадични случаи на нарушения, може би заради кризата, заяви Ангелова. Тя отбеляза, че според работодателите за последните две години относителният дял на сивата икономика е намалял с 6 % - до 36.8 на сто. Работниците и служителите пък са на мнение, че намалението е от 48.6 на сто на 41.3 на сто.

Данните от проучването сочат, че строителството, туризмът и здравеопазването са изместени от челните места по сиви практики за сметка на електротехниката и електрониката, парфюмерията и козметиката и полиграфията.

Според Ангелова темата за сивата икономика ще стои на дневен ред в страната още 10-15 години, като се отчита, че 3 пъти е нараснала чувствителността на медиите по темата. Само работещо електронно правителство, може да пресече корупционните практики, убедени са предприемачите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай