Село Антоново се сприятели с испанските строители

Продадоха първите билети за рейс през Дунав мост 2 до Крайова

Село Антоново се сприятели с испанските строители | StandartNews.com

Видин. За този мост мечтаеха моите родители, мечтал съм и аз, споделя коренякът видинчанин Георги Иванчев. И продължава да реди спомените си - в миналото хора са преминавали с лодка по Дунав, за да учат в румънски училища. С лодки е била пренесена и фигурата на скърбящия войн - видински паметник, изваян от скулптора Андрей Николов. Тя била отлята в парижка леярна. Роднини са преминавали по ледения Дунав, за да се видят с близките си. През 1936 година в пропукания лед потънала цяла сватба с каляската, припомня видинчанинът.

Сега преминаването няма да е рисковано. Пътническа агенция от Видин вече е продала билетите си за първия курс по маршрута Видин - Калафат - Крайова.

В село Антимово, което се намира само на 1 км от моста, няма еуфория, но петъкът е празник. Всеки, който може да се държи на крака, ще облече новите дрехи и ще се запъти към моста. Мнозина от испанските строители живееха в къщите им, а от наема те припечелиха малко пари. Други работиха и също взеха добри пари. Повечето вече са освободени, защото срокът на договорите е изтекъл. Но си намериха приятели сред испанците, твърди кметът на селото Светослав Флоров. "От събота много от моите млади съселяни ще тръгнат към Калафат. Привлича ги пазарът. Те вече знаят какви са цените на месото, на сиренето и кашкавала, на зеленчуците.

По-евтини са от нашите, но досега нямаше сметка да се преминава Дунав с ферибота, защото билетът за двете страни от 6 евро обезсмисляше по-евтините покупки", обяснява Флоров.
"Видинчани да не си мислят, че мостът ще им донесе доходи без много работа", попарва желанието на търговците за оживление в оборота Северел Първанов. Мъжът живее от 13 години във Виена и си е дошъл за откриването на моста. Автор е на технически перфектен котел за отоплителна инсталация на биогориво. Изобретението му има световен и европейски патент. През 2010 г. влязъл в кабинета на българския министър на икономиката и енергетиката, за да го запознае с възможностите на своето изобретение.

"Разбрах, че държавата ми не се интересува от индустрия. Затова не чакайте, че аз и други хора, намерили работа на запад, ще се върнем. Ние искаме да видим държавност, отношение към всеки човек, уважение към труда му. Аз си говоря като с вас с моя банкер хер Новотни, с президента на Австрия г-н Фишер. У нас това е невъзможно", обяснява гастербайтерът.

Кметът чака решение на куп проблеми

В навечерието на откриването на моста кметът на Видин разбуни духовете с отказа си да подпише акт 16 за съоръжението. Той видя, че испанците не са осигурили пешеходен достъп на жителите на квартал "Нов път" до града. Не е направена и ограда, която да ги пази от скоростните влакове. Липсва път и към западната промишлена зона, където работят 15 фирми. Досега общината е изплатила обезщетения на собствениците им в размер на 1 млн. лв. "Исках да се обърне внимание на тези проблеми сега, защото след пускането на моста в експлоатация те ще се задълбочат", обясни Герго Гергов. Фирмата твърди, че е свършила работата си - изградила е линията, надлезите. Те са такива, каквито са били проектирани и приети от национален експертен съвет.
Все пак в последния момент Гергов склони и подписа акта с особено мнение. Общо 60 души от други заинтересовани институции са подписали акта, с което се слага край на строителството на моста и инфраструктурата. Жалко е, че никой не постави сега въпроса за липсващите пътища. Защото Е-79 не е пригоден за движение на тежки камиони, особено в участъка Димово - Ружинци. Не започва и ремонтът на жп линията, която не е пригодена за влакове със скорост от 160 и 200 км.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай