Сделки за над $100 млрд. на авиоизложението в Дубай

Сделки за над $100 млрд. на авиоизложението в Дубай | StandartNews.com

Дубай. Авиокомпании от Персийския залив направиха поръчки за над 100 милиарда долара на първия ден от авиоизложението в Дубай, което подчертава промяна в авиационната индустрия и дава тласък на официалното стартиране на най-новия самолет на Boeing, както и за суперджъмбото А380 на Airbus.

Базираната в Дубай Emirates закупи 150 от новия Boeing 777, в сделка на стойност 76 млрд. щатски долара. Компанията също така поръча 50 Airbus A380, най-големият пътнически самолет в света, на стойност 23 милиарда щатски долара.

След поръчките от Etihad Airways и Qatar Airways, Boeing обяви продажбата на общо 259 от новия си самолет 777, на стойност около $ 100 млрд., което е най-голямата комбинирана поръчка в историята.

Авиокомпаниите в региона се конкурират помежду си за дял от главоломно нарасналия трафик, поради стратегическото си местоположение между Изтока и Запада, а заради множеството ударени от рецесия европейски превозвачи, тяхната дейност е все по-важна за Boeing и Airbus.

Обновеният 777 отвори нов фронт в битката между двата самолетни производителя, които доминират индустрията на гражданското въздухоплаване.

Новият Boeing 777 се предлага в два модела - 350-местния модел, който ще бъде известен като 777-8, и по-големия 777-9, който ще носи 406 души и ще бъде основната версия.

Модернизираните планове на самолети включват разработването на крила от въглеродни влакна, които ще се прибират по върховете и нови двигатели от General Electric.

Airbus обвиниха Boeing, че са "пакетирали" пътниците доста на гъсто в новия си модел, за да могат да го направят конкурентно способен на новия 350-местен модел A350-1000, който трябва да влезе в експлоатация през 2017 година.

Група, представляваща американски пилоти, междувременно предупреди, че продажбата на стотици самолети на превозвачи от Персийския залив, които се конкурират с американските превозвачи, ще има "сериозни последици за икономиката на САЩ и американските работници в авиокомпаниите." Това би създало ожесточена конкуренция за американските компании.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай