"Росатом": България се държи странно за "Белене"

"Росатом": България се държи странно за "Белене" | StandartNews.com

Лондон. Руската компания „Росатом” окачестви като странно заявлението на българското правителство, че не желае да плаща за произведеното оборудване по проекта АЕЦ „Белене”, предаде РИА Новости. Агенцията цитира изявление на заместник-генералния директор на „Росатом” Кирил Комаров по време на конференция на Световната ядрена асоциация в Лондон.

„Изпитвам голямо уважение към нашите клиенти, но когато не ни се заплаща за това, което сме направили - а то е документирано и доказано - смятам, че се поражда една странна ситуация. А когато чета коментарите на някои български управници, че нямат намерение да плащат – това също ми звучи странно”, посочи Комаров.

Той отбеляза, че проектът за строежа на АЕЦ „Белене” съществува от 2006 година, а всички основни документи са били подписани през 2008 година, включително и документите за започване на производството на оборудването.

„И досега не сме получили от България уведомление и предложение за прекратяване на договора. Така че и сега производството на оборудването продължава. През трите години след 2009 година по-голямата част от оборудването е била физически построена и приета от клиента. Заводите не са предназначени да съхраняват толкова оборудване. Българският клиент може да реши, каквото си иска - да строи или да не строи атомни електроцентрали”, посочи още Комаров.
„Ние искаме това оборудване да бъде платено и сме готови още днес да го доставим на клиента. А какво ще прави клиентът с него – ще го сложи в музей или ще го използва в АЕЦ „Козлодуй” – си е негова работа”, добави Комаров.

Според него реакторът, който е бил направен за АЕЦ „Белене”, може да се използва за планираното изграждане на новия блок на АЕЦ „Козлодуй”. Комаров заяви, че подаването на иск срещу българската компания НЕК не е пречка за това. "Оборудването за АЕЦ „Белене” е годно за поставяне в АЕЦ „Козлодуй” при наличието на подходящ проект", обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай