Работническо-мениджърска сделка спасява КЦМ

Искаха фалит на дружеството, сега е инвеститор номер 1

Работническо-мениджърска  сделка спасява КЦМ    | StandartNews.com

Комбинатът за цветни метали /КЦМ/ в Пловдив и Оловно-цинковият комбинат /ОЦК/ в Кърджали бяха гордостта на цветната металургия по времето на соца. В края на миналия и началото на този век и двата завода са продадени на РМД. Приликите обаче свършват дотук. Докато КЦМ продължава и до днес възхода си, ОЦК от няколко години е на ръба на фалита.

През 2000 г. работническо-мениджърското дружество взима 80% от акциите на КЦМ. Акционери в РМД-то са 523 физически лица - работници и служители в комбината. В проектодоговора пише, че купувачът ще плати $14,635 млн. и ще вложи $8 млн. в следващите 3 години. Сред новите собственици е и директорът инж. Никола Добрев, който е от 15 г. на поста. Днес категорично може да се каже, че на инж. Добрев се дължи най-успешната приватизация чрез РМД у нас. Тя се оказва спасителна за комбината и за металурзите, но и дава начало на нов период от развитието на дружеството, което става част от индустриално-търговската група "КЦМ 2000" АД. Преди да се извърши сделката, комбинатът е поставен в т.нар. "пул 1" за кешова продажба на стратегически инвеститор. Първият конкурс, който е през ноември 1997 г., се проваля. На втория се явява само турската фирма "Мес метал", която иска да купи предприятието за жълти стотинки. Тогава се решава дружеството да бъде обявено в ликвидация. Екипът на директора Добрев обаче успява да убеди правителството, че фалитът може да се предотврати. Следва скоростна регистрация на РМД. В последния момент банката, която трябва да финансира сделката, се отказва.

За по-малко от седмица Никола Добрев успява да убеди партньорите от холандската компания "Трафигура" да осигурят кредит за първата вноска, срещу което получават 26% от капитала на РМД-то. Самата сделка е сключена с клаузи, които приватизационната практика у нас не познава. Една от тях е 3 г. акциите да са блокирани в АП като залог с условието, че при просрочие само от 15 дни на една от погасителните вноски, агенцията има право да развали договора. Предприятието тегли още един тежък кредит, за да реши голям екологичен проблем - затваря цикъла на водите и навън не се изпускат вредни вещества. Хваща и вредните емисии, които се отделят във въздуха. По естествен път КЦМ се разраства, като финансира перспективни проекти и извън металургията. Създаването на индустриалната групировка "КЦМ 2000" АД е логичен ход. В нейната структура са 9 дружества. Вземат на концесия находището на волфрам над Велинград.

Комбинатът започва да извлича злато по уникална технология чрез пирометалургичен метод, пуска и производството на CGG-сплави за непрекъснато поцинковане. Влиза и в очистването на находищата от цианиди. Вземат находището "Елшица" край Пазарджик, където от отпадъци извличат меден концентрат. КЦМ 2000 влезе и в приватизацията на спасяването на рудодобива първо в рудниците в Лъки, а след това в Мадан. Предприятието произвежда 1,5% от оловото и цинка в световен мащаб и продължава да се развива. В производството се инвестират много пари. В началото на тази година главният изпълнителен директор доц. Никола Добрев се оттегли от поста, но остана шеф на Надзорния съвет. Начело на групата като директор застана инж. Румен Цонев. Последните 3 г. инвестициите, направени от КЦМ, са 223 млн. лева, като 72 млн. са за миналата година, а 89 млн. са планирани за 2013 г. Така КЦМ заслужено получи наградата за инвеститор номер 1 за 2012 г. в конкурса на вестник "Марица".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай