Пускат в аванс парите за метро и магистрали

Дянков се договори с бизнеса да не спират европроектите

Пускат в аванс парите за метро и магистрали | StandartNews.com

София. Парите за строежа на магистралите, метрото и Дунав мост 2 няма да спират, въпреки че държавата остана без правителство. Споразумение за авансови плащания, които да бъдат превеждани на бизнеса по проектите, финансирани с европари, са се договорили днес финансовият министър в оставка Симеон Дянков и представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/. Първият документ ще бъде подписан още в понеделник със Столична община и ще бъде гласуван в последствие от правителството в оставка. В него ще се включат авансови плащания за големите инфраструктурни проекти като софийското метро и северната тангента на околовръстния път. След това подобни документи ще бъдат парафирани и с други ведомства, които имат отношение към европейските програми и изпълняват важни проекти. Окачва се до края на седмицата подобни споразумения да бъдат подписани и с Пътната агенция, така че да не бъдат застрашени магистралите, като дострояването на отсечката между Карнобат и Ямбол на "Тракия" и лотовете от "Струма" и "Марица". Подготвят се подобни авансови плащания и за други големи проекти като Дунав мост 2.

Така бизнесът ще има гаранции, че държавата ще превежда редовно и в срок парите, нужни за изпълнението. "Това беше изключително важно за всички, които изпълняват европроекти", обясни председателят на Камарата на строителите Светослав Глосов. Той коментира, че Дянков е проявил разбиране и ще задейства максимално бързо механизмите, за да помогне на бизнеса в кризисната за фирмите ситуация. Няма да се допусне и страната ни да загуби финансирането от Брюксел.

До края на 2013 г. трябва да бъдат разплатени над 1 млрд. лева по ОП "Транспорт", категорични са от транспортно министерство. Освен магистралите, с парите се финансират куп проекти на НК "Железопътна инфраструктура". Започва изграждането на новата Централна гара София, както и ремонтите на гарите в Пазарджик и Бургас. Тече капитален ремонт на жп линии. По всички тях до края на годината трябва да бъдат разплатени над 330 млн. лв. без ДДС.

Има вероятност да бъдат финансирани авансово и проекти по други оперативни програми, например "Регионално развитие", където само преди дни бяха подписани 13 договора за развитие и реклама на туризма на обща стойност 6,1 млн. лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай