Погребват биомасата и 30 000 работни места

Погребват биомасата и 30 000 работни места | StandartNews.com

София. Над 30 000 нови работни места никога няма да бъдат открити, ако се приеме предложението на ДКЕВР от 11 юни за новите цени на енергията от възобновяеми енергийни източници. От Българската асоциация за биомаса (БАБ) определят това като мощен удар върху биомасата - единствения сектор при производството на възобновяема енергия, който гарантира хиляди нови постоянни работни места, и то в отдалечени райони с висока безработица. Една 5-мегаватова централа на биомаса осигурява заетост на 140 души.

Тези централи се изграждат в близост до суровината. Обикновено става дума за райони с висока безработица. Ако бъдат изградени дори 1/3 от допустимите мощности на биомаса (200 мегавата), новите работни места, пряко или непряко свързани с тези мощности, биха възлезли на около 10 000, като за 2/3 от тях не се изискват специални умения. Като вземем предвид данните от икономическите анализи, че на всеки 20 души, ангажирани в промишлеността, се разкриват 6 нови работни места, свързани със здравния сектор, публичния сектор и услугите, кумулативният ефект върху заетостта от изграждане на допустимите 600 мегавата централи на биомаса е 30 000 нови работни места.

Предложението на ДКЕВР поставя в дискриминационно положение инвеститорите в централи на биомаса. Нещо повече - затваря вратите пред новите и гони настоящите, казват от асоциацията. Причината е, че за разлика от вятърните и фотоволтаичните централи, които нямат разходи за суровини и работни заплати (до 4 души персонал е достатъчен да се поддържа една такава централа), централите на биомаса изразходват 80% от приходите си за заплати, осигуровки и суровини. Затова, макар да е в списъка на възобновяемите енергийни източници, биомасата има специфики, които би трябвало да се вземат под внимание, когато се правят подобни необмислени предложения, смятат от БАБ. От асоциацията призовават за запазване на цените на енергията от биомаса, чиито ползи са твърде много, за да бъде подценен и дори изпратен в небитието един толкова перспективен източник на енергия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай