По-евтиният ток оскъпява парното

Харитонова обяви, че двете цени са свързани

По-евтиният ток оскъпява парното | StandartNews.com

София. "Цената на електрическата енергия е по-висока отколкото трябва да бъде, но ако падне, трябва да се увеличи цената на парното. Независимо от формулите, такава е връзката".

Това обяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова. Тя поясни, че тези формули за изчисляване на цените се оформят от министерството.

Шефката на регулатора посочи, че за да се сключват индивидуални договори между потребителите и топлофикациите трябва да се промени Законът за етажната собственост.

Промяната на регулаторния период важи само за цената на тока, но това не се отнася за другите енергийни източници, допълни експертът. "Специално за топлофикациите се опитваме да променим категорично модела на ценообразуване, защото се оказва, че по този начин, по който нещата са сега, не се отразява драстичното изменение на регулирания пазар", каза Харитонова. „Всички говорим, че искаме пазар, свободен избор. Вярно е, че има някои услуги, които имат малко или повече монополен характер", каза Харитонова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай