Плащаме с bitcoin вече и в България

Плащаме с bitcoin вече и в България | StandartNews.com

София. Разплащане с виртуалната валута биткойн (bitcoin) вече е възможно и в България. Една от най-големите български платформи за онлайн магазини GombaShop обяви, че платформата й ще приема и разплащания с биткойни.

С други думи, множество търговци, които нямат нищо общо помежду си, но използват платформата на компанията, за да продават продуктите си в интернет, вече могат да добавят възможност за разплащане и чрез виртуалната валута.

"Биткойнс започнаха да променят досега познатата концепция за виртуални разплащания и тази тенденция ще се задълбочава. Дали виртуалните пари ще се наложат като платежно средство, за момента е спорно, но интернет магазините са естествената среда за опериране с тази валута," каза Петър Михайлов, съосновател на платформата за онлайн магазини.
Създадена преди 5 години, виртуалната валута bitcoin беше призната преди месец от Министерството на правосъдието на САЩ като "легитимно средство за обмяна". Сред държавите, "признали" биткойните, са Германия, където беше постановено да се плаща ДДС за всички сделки, платени с биткойни, както и Китай, където новата валута навлиза активно при сделките с имоти. За създател на биткойн се счита Сатоши Накамото.

Не е известно дали това е един човек и това ли е истинското му име, или става дума за група програмисти - никой до момента не го е виждал публично. Въпреки това виртуалната валута се развива бързо, като по непотвърдени данни гигантът eBay също планира възможност да приема плащания с биткойни. Към момента общо 11 млн. биткойна са пуснати в обращение. Общият им брой се планира да достигне 21 млн. до 2040 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай