Петролът дава 34% от енергията в ЕС

Петролът дава 34% от енергията в ЕС | StandartNews.com

Брюксел. 41 държави, 1000 организации и 10 000 души участваха в осмата Европейска седмица на устойчива енергия 2013 г. в Брюксел. Само белгийската столица беше домакин в рамките на седмицата на 130 събития и конференции, насочени към съхранението на енергия, финансирането на устойчиви енергийни решения, интелигентното измерване и алтернативните горива. Във всички страни членки, включително и в България, се проведоха различни форуми и конференции. Асоциации, предприятия, изследователски центрове и неправителствени организации представиха своите инициативи за насърчаване на устойчиви енергийни решения.

ЕС си е поставил амбициозни енергийни цели до 2020 г. като част от своята стратегия за увеличаване на растежа и заетостта. В края на следващите 7 години емисиите на парникови газове трябва да са поне с 20% под нивата за 1990 г., 20% от енергията, консумирана в ЕС, да произхожда от възобновяеми източници и с 20% да се повиши енергийната ефективност на ЕС. Енергийното предизвикателство е едно от най-големите изпитания, пред които Европа е изправена. Перспективата от рязко покачване на цените на енергията и нарастващата зависимост от вноса на енергия прави енергоснабдяването ни по-ненадеждно и поставя под заплаха цялата икономика. Петролът и газа са най-използваните енергоизточници от ЕС. На тях се падат средно за страните от ЕС съответно 35% и 24% от всички енергоресурси, използвани през 2011 г. За сравнение - 17% е делът на изкопаемите горива напр. въглища, 14% на ядрената енергия и 10% на зелената.

Фактът, че Старият континент се нуждае най-вече от нефт и газ, е особено тревожен, защото, за да задоволи потребностите си, Европа става все по-силно зависима от вноса от трети страни. Този процес се задълбочи през последните 20 г., а според предвижданията на ЕК до 2035 г. Европа ще е принудена да внася 80% от двата енергоизточника. ЕС е зависим от няколко доставчика. Както сочат данни на ЕК за 2011 г. Русия е доставчик номер едно и на нефт, и на газ. Делът й по отношение на вноса на петрол в ЕС е 35% спрямо 33% за страните членки на ОПЕК, следват Норвегия и Казахстан. Русия осигурява 30% от необходимото на Европа синьо гориво, следват Норвегия с 28%, Алжир и Катар съответно с 13 и 11 на сто. Оказва се, че Европа внася всяка година суров петрол, природен газ и въглища, за които плаща 406 млрд. евро, или 3,2% от БВП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай