Официално откриха Дунав мост 2

Споменаха имената на всички, които имат заслуга за съоръжението

Официално откриха Дунав мост 2 | StandartNews.com

Видин. С 35 минути закъсня за откриването на Дунав мост 2 премиерът на Румъния Виктор Понта. 10 минути преди обявения час - 16,30, в основите на моста на българския бряг дойдоха председателят на Народното събрание Михаил Миков и премиерът Пламен Орешарски. В 17,07 часа ритуалът все пак започна. Мостът бе осветен от местни свещеници, водени от патриарха Неофит.

Пръв думата взе Михаил Миков. На европейските банкноти има изобразени мостове. Това не са реални съоръжения, а детайли от мостове, които отварят врати, свързват хората, които правят Европа силна и солидарна. С този мост ние не се свързваме само с нашите съседи, а се свързваме със силната, солидарната Европа. С Европа на бъдещето, допълни той.

Думата взе и Могур Изуреску, министър-председател на Румъния през 1999-2000 година. Той си спомни как е започнало всичко и назова имената на тези, които са допринесли да се сключи споразумението за построяването му - президентите Петър Стоянов и Емил Константинеску, премиерът на България по това време Иван Костов и министрите на външните работи на двете страни Надежда Михайлова и Петре Роман. През 2000 година искахме по-бързо да осъществим този проект, но ние го направихме не като римляните, които са построили мост тук за две години, каза още бившият румънски премиер.

Българският министър-председател Пламен Орешарски изрази задоволство, че като зам.-министър на финансите в правителството на Иван Костов е участвал в структуриране на финансирането на моста. Сега част от проблемите са отпаднали и повече няма да мисли за Дунав мост 2, пошегува се той. Българският премиер обеща по-бързо да се изгради и останалата инфраструктура, свързана с моста, за да се създадат предпоставки за развитието на Северозападна България и съседния регион на Румъния. Да ни е честит мостът, завърши той. Моментът е исторически, заяви в словото си премиерът на Румъния Виктор Понта.

Той припомни, че строителството на новия мост е продължило доста дълго. Аз съм шестия премиер, при който се стига до официално откриване. Този мост ни научи да работим заедно по големите проекти, от които се нуждаем.

Виктор Понта благодари на всички, които са допринесли за построяването на съоръжението и специално на еврокомисаря Йоханес Хаан. Той посещаваше по-често моста, от който и да е български или румънски министър-председател, похвали го Понта. Накрая думата бе дадена и на самия еврокомисар Йоханес Хаан. Чест и удоволствие е да участвам в откриването на моста, каза той. Благодаря на българските и румънските власти, за да се види тази конструкция завършена. От утре този мост може да функционира. Позитивите от него ще дойдат след години, защото той създава сътрудничество и по-лесно взаимодействие между двете държави. Радвайте се на моста, използвайте го, това е вашият мост, развълнувано призова множеството еврокомисарят.

Двама работници - по един от Видин и Калафат, които са участвали в строителството на моста от самото му начало до днес, прерязаха две ленти за откриването на моста. Двата им края държаха деца, също от Видин и Калафат. Премиерите на България и Румъния Пламен Орешарски и Виктор Понта взеха парчета от тези знаменателни ленти.

Президентът Росен Плевнелиев отказа да присъства на събитието, заради днешното решение на Народното събрание за избор на председател на Държавната агенция „Национална сигурност".

Дължината на пътната част на „Дунав мост 2" край Видин - Калафат е 1391 м, а на железопътната – 1791 м.  По своето преназначение мостът е комбиниран – пътен с по две транспортни ленти в двете направления и железопътен с един коловоз между тях. Общата ширина на пътното платно заедно с тротоарите е 31,35 м.

България пое по-голямата част от цената на „Дунав мост 2" и ще получава по-голяма част от приходите. В смесеното предприятие обаче Румъния има равен глас по въпроса колко да е таксата за преминаване. Засега съседите не отстъпват и такста за лека кола ще е 6 евро, което е тройно по-скъпо от нашата цена при Русе. България настоява поне до края на месеца преминаването да е безплатно, предаде бТВ.

4 милиона лева. Такива приходи от такси очаква страната ни до края на годината от Дунав мост 2. До Нова година според прогнозите по новото съоръжение ще преминат над 100 000 автомобила. Годишно пък се очаква моста да прекосяват 416 000 превозни средства и 4000 влака. Капацитетът на моста ще бъде достигнат според експертите през 2030 г., когато през него ще минават стотици хиляди автомобили и над 8000 влака.

Общата стойност на разходите за изпълнението на проектните и строителните работи на „Дунав мост 2" и прилежащата инфраструктура, за независимия надзор и техническата помощ за подготовка и управление на проекта, както и за придобиването на терени за строителство възлиза общо на 255 660 901 евро, предаде репортер на Агенция „Фокус". За проектиране и строителство на моста са били отделени 145 460 242 евро, за независим надзор и проверяване на техническия проект на моста са отделени 17 849 663 евро. Строителството на прилещата инфраструктура възлиза на 76 769 352 евро, а надзорът на прилежащата инфраструктура - 6 530 189 евро. Договорът за техническа помощ за управление на проекта е на стойност 8 157 876 евро. Придобиването на терени е в размер на 893 579 евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай