НЕК е с 96 млн. лева загуби за 2013

НЕК е с 96 млн. лева загуби за 2013 | StandartNews.com

София. "Финансовото състояние на НЕК е тежко. За десетте месеца на година е натрупана загуба от 96 млн. лева", заяви на заседание на енергийната комисия в парламента Венцислав Марков от Националната електрическа компания (НЕК), предаде Фокус. По думите на Марков загубата е натрупана от предходния регулаторен период, когато на компанията не е била призната голяма част от разходите.

"Продължаваме да изкупуваме енергия от ВЕИ и тези разходи не ни се възстановяват. Всички негативи с новото решение на държавната комисия за ценообразуване се опитаха да бъдат компенсирани в цените на енергията, която продава НЕК. Бяха премахнати добавките. Всички тези разходи се вкараха в цената за енергия. Но за поддържане на относително стабилна цена се предвиди относително компенсиране на тези разходи с продажба на емисии от въглеродни търгове. За първите три месеца трябваше да бъдем компенсирани с 140 млн. лв. по този механизъм. За съжаление, към момента сме компенсирани само със 75 млн. лв., тенденцията да купуваме зелена енергия продължава и към момента и за три месеца имаме отрицателен резултат от 63 млн. лв. приблизително. Разходите за ПАВЕЦ трябваше да бъдат компенсирани от действието на балансиращия пазар, нещо, което не се е случило. Продължаваме да купуваме енергия за ПАВЕЦ, която не ни е призната в разходите и за три месеца имаме около 25 млн. лв. загуби от това", каза Марков.

"Няма опасност от увеличаване на цената през следващата година на тока заради недостиг на средства в НЕК", каза министър-председателят Пламен Орешарски на брифинг в парламента.

Във връзка с позицията му по отношение на АЕЦ „Белене", Орешарски каза: „След анализ на икономическата ефективност в широк аспект, включващ и потенциалната финансова структура на този проект, и потребностите от електроенергия в дългосрочен план, такъв проект би бил актуален. На този етап нямам решение на въпроса".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай