Натискат за по-евтин ток американските ТЕЦ-ове

Натискат за по-евтин ток американските ТЕЦ-ове | StandartNews.com

София. Американските ТЕЦ-ове "Ей И Ес Гълъбово" (новата мощност на мястото на „Марица Изток 1”) и "КонтурГлобал Марица Изток 3" ще бъдат натиснати за по-евтин ток. Това стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. До края на този месец в двете централи, собственост на компании от САЩ, ще започне регулаторен одит. След това ДКЕВР ще разполага с нови данни, благодарение на които да започнат преговори с ТЕЦ-овете за намаляване на преференциалните цени, на които се изкупува произведеният от тях ток, обясни Семерджиев. Двете централи произвеждат най-скъпото електричество от въглища у нас, тъй като имат дългосрочни 15-годишни договори за задължително изкупуване на преференциални цени. Поради тази причина от миналата година в цената на тока беше въведена нова добавка "за невъзстановяеми разходи". Именно тя ще бъде намалена, ако след регулаторния одит на ДКЕВР в американските ТЕЦ-ове бъдат договорени по-ниски тарифи, поясни Семерджиев. Той допълни, че последните промени в Закона за енергетиката дават това право и то трябва да бъде използвано, тъй като "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал марица Изток 3" натоварват регулираната цена на тока за битовите потребители.

Заради по-евтиния газ от 1 януари пък тарифите, по които се изкупува токът от когенерациите на топлофикациите вече са намалени. Това вероятно ще доведе и до намаляване на т.нар. "кафява добавка", която плащаме за всеки киловат час потребена ел. енергия.

Семерджиев каза още, че цената на парното ще бъде намалена още, ако това се случи и с тарифите по природния газ. По-сериозно сваляне на цените обаче се постига единствено с инвестиции и модернизация на съоръженията на топлофикациите, уточни той. И даде пример с дружествата, осигуряващи топлото на Пловдив, Плевен и Бургас, където такива инвестиции вече са реализирани и цената на парното е паднала сериозно. Най-голяма нужда от инвестиции в такива технологии обаче има "Топлофикация София". "Затова, ако придобиването на миноритарен дял в дружеството от страна на БЕХ гарантира такива инвестиции, аз го подкрепям", коментира още шефът на ДКЕВР.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай