Мост има, път няма

Рязането на ленти за съоръжението над Дунав е предвидено за 14 юни

Мост има, път няма | StandartNews.com

Видин. Дунав мост 2 се открива официално. След 17 години дипломатическа война с Румъния къде да бъде неговото място и след близо 6 г. строителни работи се очаква на 14 юни лентата да прережат премиерите и министрите на транспорта на България и Румъния. Дотогава трябва да заработи и компанията, която ще стопанисва съоръжението и ще събира таксите от преминаващите автомобили. Как ще се отрази пускането на моста на превозвачите? Ще промени ли техния маршрут, ще намали ли времето за придвижване и разходите им? Потърсихме различни мнения, за да ви покажем картината около Дунав мост 2.

Ще се ползва само от камионите в Северозапада, твърдят превозвачи

Мост или изкуствен остров? Какво точно е новото съоръжение между Видин и Калафат? Ако е мост, от двете страни към него трябва да водят хубави пътища, както се полага на държави, членки от близо 7 години на ЕС. На всичко отгоре поради някаква странна "грешка" в проектирането край моста все още не са построени сградите за контролните органи!

Представители на двете страни обсъждаха как може да бъде решен проблемът в петък в Русе.

Ако е остров, не трябваше ли първо да се построи по едно летище от двете му страни, преди да се бие тъпанът и да се реже лентата?

Мост имаме, път нямаме - това е ситуацията, коментира за "Стандарт" Илиян Филипов, член на Управителния съвет на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ). Доколкото чувам, новият мост при Видин - Калафат е много добър, проблемът е само как ще стигнем до него. А след като не можем да стигнем - значи той не съществува за нас! - категоричен е Филипов.

Откриването на Дунав мост 2 по никакъв начин няма да промени ситуацията в международните превози на товари, твърди Филипов. Повечето от българските превозвачи традиционно минават през Сърбия. Аз също не пускам моите камиони през Румъния, обясни Филипов. И причините за това са известни. Първо, в България няма читави пътища към Видин. Второ - преминаването с тези фериботи между Видин и Калафат е ужасно! Трето - Румъния е много тежка за каране, тъй като пътищата и там са лоши и времето за преминаването й не стига на водачите по никакъв начин. През Румъния преодоляваме максимум до 400 км за 9 часа, докато в Европа минаваме по 700 км. Поради всичко изброено дотук маршрутът през Румъния е нерентабилен, категоричен е Илиян Филипов.

В същото време пътуването през Сърбия е бързо, тъй като пътищата не са лоши. Проблем са само документите - тъй като се излиза извън територията на ЕС, трябва да се вади тир-карнет или с Т1, което малко усложнява нещата, обяснява още Илиян Филипов.

Докато не се промени ситуацията с пътищата, новият Дунав мост 2 ще се ползва единствено от тежкотоварните автомобили, които започват или приключват превоза си в Северозападна България и които и сега чакат за ферибота. Тези камиони ще спечелят както време, така и пари. Ще печелят време, тъй като ще минават директно над реката, без да чакат ферибот. Движението на двата фериботни кораба е проблемно при ниски води, ледоход и пр.

Често поради повреда единият кораб спира и целият трафик разчита само на другия. Това води до натрупване на огромни опашки от двете страни на реката, а превозвачите губят от командировъчни за екипажите, увеличен разход на гориво за хладилните агрегати и за неспазен срок на доставка на стоката. Очаква се пускането на моста да спестява средно 4 часа на всеки тир за преминаване на реката.

Камионите, които все пак се доберат до моста, ще пестят и средства след пускането му. Сега цената на ферибота е 95 евро за камион, докато таксата за преминаване ще е 37 евро. Така първият резултат след откриването на моста ще е спирането на двата ферибота.

Блиц-интервю с Красимир Лалов, зам.-председател на Националното сдружение на българските превозвачи

- Г-н Лалов, как посрещате новината за предстоящото откриване на Дунав мост 2?

- С прискърбие.

- Защо?

- За да ви обясня, ще се върна малко назад към близкото минало. Като чавдарче участвах в поздравлението на 8-ия конгрес на партията. Още си спомням думите на Тодор Живков, че през 1980 г., когато настъпи комунизмът, всичко ще стане по мед и масло. Дойде 1980 година, но комунизмът се забави. Същото е и сега. Направихме един супермост над Дунав и чак тогава видяхме, че няма как да стигнем до него. Всички пътища, които водят към Видин, приличат на сръбските от времето, когато НАТО ги бомбардираше. Така че хубаво е да имаш мост, ама още по-добре е да можеш и да го ползваш! Само че ние, за да стигнем до Дунав мост 2, ще трябва да си разбием камионите. Може би ще ни задължат да минаваме по моста?

- Нали кабинетът "Борисов" само с нови пътища се хвалеше! Наистина ли всички са лоши?

- Ами от Враца до Видин пътят е все едно току-що над него са прелетели бомбардировачите. То е страшно - 150 км караш като участник в рали "Дакар" в пампасите. Няма нужда да биеш път чак до Южна Америка - стига ти да идеш само до Видин и ще се почувстваш точно като Петър Ценков на рали "Дакар"! И дори сега леко чупим на изток към Лом, тъй като напряко към Видин е абсурд да се мине. Ами ако Дунав прелее, както се очаква, и затворят пътя през Лом - какво става? Дунав мост 2 става картинка - островче сред Дунав. Така че Дунав мост 2 ми напомня онази игра на братята роми от началото на 90-те години - "тука има, тука нема" - има мост, няма мост!

- А ако все пак се премине по моста, какво е състоянието на пътищата оттатък Дунав?

- Същото. Като пуснем моста, румънците ще затворят прекия път към Унгария.

- Защо?

- Защото е второкласен и минава през едни села. Сега е разрешен, защото камионите са малко, но като пуснем моста и камионите се увеличат, хората от селата ще скочат, че заплашваме живота и здравето им, и ще затворят пътя. Тогава румънците ще ни пускат по един дълъг път, единствения първокласен, с Е-номерация, който обаче вместо към Видин води към Крайова, точно срещу Оряхово. А там мост няма! И какво ще правим срещу Оряхово? Ще хванем ферибота или ще се връщаме на запад покрай Дунав към Видин. Луда работа!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай