Малките изби обречени на фалит

Спиртомери за стотици хиляди ще изядат хляба на десетки производители на алкохол

Малките изби обречени на фалит | StandartNews.com

Малките изби в България са обречени. Те ще се откажат от производството на високоалкохолни напитки и ще фалират, защото не могат да си позволят монтирането на скъпи уреди, задължителни по Наредба 3 за контрол върху произвежданото количество спиртни напитки. За това предупреди при откриването на "Винария 2013" в Пловдив председателят на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) проф. Пламен Моллов.

За година и половина това е втората голяма инвестиция, която са принудени да правят собствениците на изби. За монтирането на новите уреди за отчитане на алкохолния градус са необходими стотици хиляди левове и едва ли всички производители ще могат да заделят тези средства. В условията на криза този контрол не е удачен, категоричен е проф. Моллов.

Той е възмутен и от факта, че Агенция "Митници" са определили наредбата да влезе в сила на 1 юли тази година, без да се съобразят с мнението на НЛВК. "Ние не сме против контрола, но той трябва да е адекватен. И сега има уред, който измерва точно алкохолния градус, но системата за онлайн режим, която тествахме експериментално, не е изправна. Установиха се големи различия при отчитането на влагания спирт в реално време. При липсата на техническа готовност не сме съгласни системата да стартира в този вид", заяви проф. Моллов. Председателят на НЛВК е убеден, че този вид контрол няма да намали сивия сектор в бранша, защото на него са подложени само регистрираните винзаводи, които работят на светло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай