КЗК отмени търга за SMS- паркирането

КЗК отмени търга за SMS- паркирането | StandartNews.com

София. Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразна обществената поръчка за организацията на паркирането в центъра на столицата. Възложителят - Център за градска мобилност към Столична община, е създал редица "необосновани пречки за участие в процедурата", смята комисията. Една от най-явните бариери е обединяването на три различни по вид дейности, без да са разделени в обособени позиции.

Става въпрос за отпечатване и доставка на винетки за преференциално паркиране, изработване на информационната система на ЦГМ и осигуряване на SMS паркирането. Първата дейност е от компетенцията на специализирани печатници, докато другите две могат да бъдат изпълнени от софтуерни и телекомуникационни компании. Според антимонополния орган е незаконосъобразно и изискването за 3-годишен опит в трите специфични сфери на дейност. Това условие се превръща в ограничение, което принуждава участниците да търсят обединения, смята КЗК.

Тя атакува и методиката за оценяване на офертите, защото създава предпоставки за субективност. Заинтересовани участници в поръчката, които се жалваха пред КЗК, предупредиха, че ограниченията са тенденциозни и целят търгът да бъде спечелен от определен консорциум от фирми. ЦГМ ще трябва да заплати над 5000 лв. разноски на фирмите жалбоподатели, постанови КЗК. Решението подлежи на обжалване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай