Греков: Започна кампанията за изкупуване на ориенталски тютюни

Греков: Започна кампанията за изкупуване на ориенталски тютюни | StandartNews.com

София. "Започна кампанията за изкупуване на ориенталски тютюни", заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков за Дарик радио.

За производителите и търговците на тютюн е от голяма важносът продукцията да бъде изкупена и обработена, тъй като при продължителен престой тя влошава качеството си, разясни министърът. По негово мнение е нужен регулаторен режим за изкупуването на тютюна, който да определя минимални изкупни цени и начален и краен срок на изкупуване на стоката. Планирани са законови промени, свързани със създаване на регистър на тютюнопроизводителите, което цели да се сключват точни и коректни договори между производители и търговци. В бъдеще ще се засили и контролът по отношение на семенния материал за производство на тютюн, заяви още Греков.

"Аз оценявам високо вложения труд на хората, които отглеждат тютюн и той трябва да бъде оценен по достойнство", каза още той. "Министерството на земеделието и храните не може да се намесва в отношенията между производители и търговци, но е необходимо те да работят заедно по коректен начин, защото зависят едни от други и догодина отново ще бъдат заедно на пазара", уточни Греков.

По въпроса за вноса на плодове и зеленчуци от чужбина министърът е категоричен, че стриктният контрол по границите ще продължи с цел да се защити родното производство. Той отново призова търговските вериги да отворят врати за български земеделски стоки, тъй като те са с високо качество.

"Държавата ни има поети ангажименти, свързани с договора за присъединяване на страната ни към ЕС, които трябва да се изпълняват с ясно обозначени срокове. В него държавата ни е приела ангажимента да отвори пазара си на земя за страните членки на ЕС след 1 януари 2014 г. и това вече е факт", посочи Димитър Греков. Той заяви твърдо, че след отпадането на мораториума няма наплив на чужденци да купуват българска земеделска земя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай