Гласуват отказ на държавата от златната си акция в БТК

Гласуват отказ на държавата от златната си акция в БТК | StandartNews.com

София. Държавата може да се оттегли от контрола над телекома БТК, като се откаже от златната си акция. Това сочи покана за свикване на общо събрание на акционерите на БТК, която е публикувана в Търговския регистър.

Първа точка в дневния ред на общото събрание, насрочено за 16 септември, е отмяна на изключителните права на държавата, чрез превръщане на т. нар. златна акция в обикновена поименна безналична акция. Преференциалната акция дава право на държавата да поставя вето при решения, свързани с компанията.

При условие, че новият мажоритарен собственик на телеком "Вива телеком България" ЕАД придобие всички акции, то дружеството ще смени юридическата си форма от акционерно дружество на еднолично акционерно дружество.

Така реално БТК (Виваком) ще престане да бъде публична компания, която се листва на Българска фондова борса. Пълен анализ на изпълнението на приватизационния договор за БТК (между България и предходните собственици на компанията) е поискал от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол зам.-министърът Георги Тодоров, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Очакваме информацията до десетина дни, след което на нейна база ще бъде решено какво ще правим със "златната акция" на държавата в телекома, обясниха от ведомството на министър Данаил Папазов. Именно министърът на транспорта представлява държавата чрез преференциалната златна акция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай