Firefox пуска собствен смартфон

Фирмите, които ще произвеждат устройствата, са LG, Китай ZTE и Huawei.

Firefox пуска собствен смартфон | StandartNews.com

Мозила, създателите на популярния интернет браузър Firefox, се готви да оспори Google и Apple на пазара за смартфон софтуер.

Новата операционна система Firefox за мобилни устройства ще бъде пусната през юли, след като спечели подкрепата на 13 безжични доставчици на услуги по целия свят, включително и испанската Telefonica, China Unicom и America Movil.

Според Mozilla има място за разработчик на софтуер за нова мобилна платформа заедно с Apple и Android на Google, които заедно поддържат по-голямата част от мобилните устройства на планетата.

Новият софтуер е базиран на отворени уеб стандарти и е в състояние да работи на устройства с много по-ниски изисквания към хардуера, отколкото съществуващите до този момент, според Mozilla.

Тъй като Firefox OS е с отворен код и уеб-базирана, разработчиците от трети страни ще могат свободно да продават мобилни приложения без да се налага да споделят приходите с Apple или Google.

"За нас е стратегически императив за индустрията да имаме още една операционна система, която е наистина отворена и подкрепя избора и конкуренцията", заяви старши вице-президентът на Mozilla Products, Джей Съливан.

Mozilla ще представи някои от първите хардуерни устройства, базирани на техния софтуер, на Mobile World Congress, който се провежда в Барселона тази седмица. Сред марките, които са подписали договори, за да произвеждат  устройства на базата на Firefox OS са южнокорейската LG, Китай ZTE и Huawei.

За разлика от Google и Apple, операционни системи, които са изградени от патентована технология, Firefox OS използва HTML5 стандарт. Това означава, че всеки, запознат с уеб програмиране може да създаде Firefox OS приложения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай