Европа плаща на стажанти-рибари

Европа плаща на стажанти-рибари | StandartNews.com

Бургас. Рибарите у нас вече могат да назначават стажанти на лодките си, чиито заплати ще идват от евросъюза. Средствата по това перо са заложени през новия програмен период 2014 – 2020 на Европейския фонд за морско дело и рибарство.

От средствата за стажанти ще могат да се възползват рибарите над 50-годишна възраст. Те ще могат да си наемат работници на възраст под 30 години. Това стана ясно по време на обществена дискусия в Бургас, организирана от евродепутата Илияна Йотова. Във форума участва и зам.-председателят на Комисията по рибарство и аквакултури в ЕП Гуидо Милана. Той обясни, че програмата за заетост за млади рибари е две годишна. Стажантите ще карат практика на рибарските лодки и отделно са предвидени часове за теоритично обучение.

6 милиарда евро ще бъде бюджетът на новия Европейския фонд за морско дело и рибарство през следващия програмен период 2014-2020. Този път обаче акцентът ще бъде поставен върху аквакултурите. В Европа се произвеждат 1,2 млн. тона рибни продукти от аквакултури, а са необходими почти 5 пъти повече. ЕС потребява над 5 млн. тона риба от аквакултури годишно, като основният внос е от Югоизточна Азия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай