Европа дава 300 млн. лв. за зелена енергия

Европа дава 300 млн. лв. за зелена енергия | StandartNews.com

Габрово. 300 млн. лева за енергийна ефективност и зелена икономика ще получи българският бизнес по време на кризата от Европа. 150 млн. евро са осигурени за безвъзмездно финансиране, а още толкова ще дойдат под формата на кредити от Европейската банка за възстановяване и развитие, стана ясно днес в Габрово. При голям интерес от страна на бизнеса в града на Рачо Ковача се проведе информационна кампания на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма /МИЕТ/. На нея бяха представени възможностите за кандидатстване с проекти по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”.

Представители на малки и средни предприятия, консултантски организации, банки, строителни предприемачи и други предприятия търсиха информация за новата програма. Експерти разясниха пред местния бизнес, че безвъзмездната финансова помощ за един проект може да достигне 2 млн. лева, като няма минимален размер на отпусканата помощ. Фирмите могат да получат 50% безвъзмездна помощ от стойността на свой инвестиционен проект. Финансирането става възможно благодарение на процедурата за енергийна ефективност и зелена икономика по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007 – 2013“. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 31.10.2013 г.

Основните цели на програмата са диверсификация на енергийните източници, повишаване на ефективността и конкурентоспособността на предприятията. Тези цели могат да бъдат постигнати чрез насърчаване на инвестициите в енергоспестяващи производствени технологии и използването на възобновяеми енергийни източници, обясниха експертите. В процедурата могат да участват микро, малки и средни предприятия на територията на цялата страна. Фирмите могат да кандидатстват с проекти за енергийна ефективност, които водят до намаляване на потреблението на енергия или горива. Приемат се също проекти за отопление и вентилация от възобновяеми енергийни източници за собствени нужди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай