ЕВН иска производителите на ток да плащат цена за достъп

ЕВН иска производителите на ток да плащат цена за достъп | StandartNews.com

София. България е подала заявление в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за утвърждаване на цена за достъп за всички производители на електрическа енергия, присъединени към разпределителната мрежа на дружеството. Цената - 0,01650 лв./кВт за ден, е изчислена на база договорена мощност, съобщиха в понеделник от австрийската компания. Оттам поясняват, че производителите на енергия както и потребителите предизвикват разходи по диспечиране, инспектиране, измерване на количествата енергия, фактуриране, контрол по спазване на техническите изисквания за ползване на мрежата и други. И тези разходи следва да бъдат за сметка на този, който ги предизвиква, без значение дали е производител или потребител на енергия, защото и в двата случая те ползвали една и съща разпределителна мрежа.

От ЕВН съобщават, че предложената цена за достъп за производители на енергия няма да доведе до промяна на крайната цена за потребителите. Тя има за цел да накара производители да плащат предизвиканите от тях разходи по поддръжка и управление на разпределителната мрежа, уточняват още от дружеството.

Предложението на EVN България се различава от въведените през миналата година временни цени за достъп за ВЕИ- производители. Сега всички производители са равнопоставени без оглед на вида, датата на въвеждане в експлоатация, отчитат се реално предизвикваните от тях разходи в разпределителната мрежа, допълват от австрийската компания. Временните цени само за ВЕИ-производители са за покриване на разходите за балансиране на цялата енергийна система, поддържане на студен резерв, както и оперативни разходи на всички мрежови оператори.

Производителите на енергия както и потребителите, в качеството си на ползватели на мрежова услуга, предизвикват доста разходи, сред които инспектиране, измерване на количествата енергия, фактуриране, контрол, мотивират се от компанията. Според ръководството на дружеството тези разходи следва да бъдат за сметка на този, който ги предизвиква, без значение дали е производител или потребител на енергия, защото и в двата случая те ползват една и съща разпределителна мрежа, пишат още от ЕВН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай