Една трета от икономиката посивяла

Една трета от икономиката посивяла | StandartNews.com

София. Сивата икономика в страната надхвърля 30%. Това заяви зам.-председателят на БСК Камен Колев пред Фокус.

Още по-голям е делът на сивата икономика в сектора на пазара на труда. Там се работи без договори или пък с еподписват документ със скрити клаузи и осигуряване на минималния праг, а не на реалната заплата.

Свързването на касовите апарати с Националната агенция по приходите, касовите плащания, както и достъпът до кредитите и досиета на ревизираните фирми спомагат за намаляването на неформалната икономика, смята той.
 
Занапред трябва да се ограничат административните и финансови тежести върху бизнеса, което ще доведе до изсветляване на сивите потоци, отбеляза Колев. Според него плащането на фирмите към държавните институции за социални и данъчни цели трябва да става с платежно нареждане.

Това ще икономиса голям финансов ресурс в бизнеса от порядъка на 50 – 60 млн. лева, сметнал е специалистът. Друга нужна промяна е електронизацията на обществените поръчки, на регулативните режими, лицензите и разрешителните. Според Колев по този начин ще се елиминира сериозният проблем с бюрокрацията и корупцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай