Дянков готви данък и за печалбата от борсата

Министърът се готви за втори мандат, но можело и да е депутат

Дянков готви данък и за печалбата от борсата   | StandartNews.com


София. След данъка върху лихвите на депозитите Симеон Дянков смята да обложи и печалбите от хазарт или от борсата. Това стана ясно от интервю на финансовия министър за Дарик.

Новите налози може да влязат в сила от началото на следващата година. В момента се работи и по тези текстове, като вероятно те ще бъдат предложени между двете четения на бюджета, обясни Дянков. Според него целта е да има еднакво отношение към всички приходи на хората, без значение от какво са.

Финансовият министър е съгласен дори да се въведе облагане на транзакциите по банков път, но по-нататък. Най-вероятно въвеждането на този данък заедно с налог върху приходите от аренда ще остане за слдващия мандат, поясни финансист номер 1. Пощадени от данъци засега остават само пенсиите.

Според Дянков трябва да се промени и плоския данък от 10%. България трябва да премине на прогресивно облагане на доходите след няколко години, каза още Симеон Дянков. Според него максималният осигурителен праг трябва също да се премахне през следващото правителство.

Не ме разбирайте погрешно - аз съм за ниски данъци, прогресивно облагане, но с ниска ставка и то във времето, обобщи философията си вицепремиерът.

Финансовият министър има идеи за промени и в пенсионната система. Според него хората трябва да избират сами къде да внасят за втора пенсия - в частен фонд или в НОИ. Според него повечето хора ще предпочетат парите им да се трупшат в държавния осигурител.

Всички тези идеи Симеон Дянков най-вероятно смята да реализира през следващия мандат на управление на ГЕРБ. Считам, че е най-удачно кариерата ми да продължи с още един мандат като финансов министър, обясни той пред Дарик. За да помогне на ГЕРБ обаче, Дянков бил готов да се кандидатира и за депутат. В дългосрочен план все пак той смята да се завърне в САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай