Данък лихви от "Осанна" до "Разпни го"

Данък лихви от "Осанна" до "Разпни го" | StandartNews.com

София. Предложението на финансовия министър Симеон Дянков за облагане на лихвите по депозитите разбуни обществеността. Мненията варират от напълно отхвърляне до одобрение като мярка срещу кризата. Вестник "Стандарт" и агенция  standartnews.com дават трибуна на всякакви коментари по въпроса. Ето какво мислят представителите на бизнеса:

Ще пострадат най-бедните

Богомил Манчев,
крупен енергиен бизнесмен

Абсолютно съм против идеята за облагане на лихвите по депозитите в този момент, когато икономическото състояние на държавата не е цветущо. То няма да се оправи с въвеждането на този данък, защото световният опит е доказал, че със събиране на данъци нито един бюджет досега не се е оправил. Иначе, сама по себе си, идеята е правилна, тъй като всяка печалба трябва да се облага. Кабинетът иска да приложи най-лекия данък - плоския, което също е добре. Но при днешното състояние на икономиката е много рано за облагане на лихвите. Може би след година - две, дай, Боже, да тръгне нещо в тази държава, може да се въведе. Освен това проблемът е по-скоро социален, а не финансов, тъй като най-вече ще пострадат хората, които са си внесли по 1000-2000 лв. като някакъв вид защита - "бели пари за черни дни". Тези, които имат по 5 милиона, нека им облагат лихвите, но защо трябва да се посяга на спестяванията на най-бедните? Затова нека кабинетът не бърза, нека помисли още веднъж!

Икономиката ще се съживи

Стефан Шарлопов, собственик на хотели

В момента има дискриминация, защото парите ми, ако са в сметката на фирмата ми, се облагат с 10%, а ако са в авоар, който ми се води като физическо лице - не. Всъщност това са едни и същи средства. Лихвите върху депозитете всъщност са доход и за тях, както и за останалите доходи, трябва да се плаща данък. Ако не искат хората и фирмите да плащат - да инвестират парите си, вместо да ги държат в банката. Въпросът се поставя много погрешно от критиците на тази мярка. Щели да избягат парите. Къде ще избягат? 10% от близо 35-те млрд. лв., които се държат по сметки, ако се вкарат в икономиката, ще сме свидетели на тотално съживяване. В Шевйцария, ако си държиш парите на сметка, не само че не ти дават лихва по сумата, а дори ти удържат такса. В цяла Европа лихвите по депозитите са от 0,2 до 0,5%. При нас, ако са 4% и ти вземат като данък 0,4%, пак ти остава 3,6 на сто върху сумата. По добре свободните пари да се влеят в нашата икономика, вместо да се източват от банките-майки и да стимулират икономиките на други старни.

Добре е за бизнеса

Светослав Глосов, председател на Камарата на сторителите в България

Проблемът не е във въвеждането на данък върху лихвите по депозитите, а в лисата на пари у фирмите. Още преди една година се обсъждаше подобна идея. Основната цел е парите да излязат в обръщение. Споделям обаче и мнението на икономисти и експерти, че по-голяма част от спестяванията в банките всъщност са на дребни вложители. И все пак за бизнеса е добре, ако парите се влеят в икономиката. Така че тук едва ли се търси само фисксалният ефект сам по себе си. Бизнесът и в момента плаща данък върху парите си, защото те влизат в годишния бюджет.

Връща се бурканбанк

Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК

Очаквам след въвеждане на облагането на доходите от лихви парите от депозитите в банките да се теглят и сумите да се държат вкъщи. Това не е добро разрешение на първо място за хората, за клиентите. Банките ще трябва да правят инвестиции за промяна в информационните си системи и това ще са най-големите им разходи. Не може да се коментира с точност какво ще се случи, защото трябва първо да видим закона – какво ще съдържа, какво точно ще се облага и т. н. Прекалено много са неизвестните, но на първо четене бих казала, че решението не е добро, защото ще засегне доходите на хората. А по време на криза това никак не е добра стъпка.

Ще имаме големи разходи

Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК

По тази тема се изговори много повече, отколкото тя заслужава. Ясно е, че решението е политическо. От позицията на обикновен гражданин и на мен то никак не ми харесва, защото и на мен самият ще ми се намалят доходите. Банките пък ще трябва да се бръкнат за пари за промени в информационните системи. Другият проблем е да се оправим с бюрократичните бъркотии, които ще предизвика тази промяна. Не знаем все още каква точно ще бъде тя, затова и не мога да прогнозирам колко точно милиона ще глътне, но разходи, и то големи, при всички случаи ще има. Иначе въвеждането на облагане няма да създаде нова пропорция в балансите на банките по отношение на размера на дохода от депозитите. 

Трябва да се обсъди в много аспекти

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет на БАКБ

Подобно предложение в дългосрочен аспект не е добро решение. Вероятно за ГЕРБ има икономическа логика. Бюджетът ще бъде запълнен с една определена сума, която за тях е предвидима. Това е гарантирана сума. От друга страна, това ще окаже не особено дългосрочно благоприятно влияние за икономиката и на доверието на хората. Не смятам, че би се отразило на банковата система. Не смятам, че това ще вдигне и лихвите по кредитите.

Преди да се вземе решението, би трябвало да има обсъждане, да бъдат чути мненията и на експерти, и на потребители. Аз съм доста изненадана от това, че се взе такова решение. Ясно е, че държавата търси как да събере повече средства, за да може да ги преразпредели в посоките, които са важни. Но трябва да се обсъди в много аспекти, да се знае. Всички трябва да знаят къде ще се използват тези средства. И хората да са спокойни. (Пред БНР)

Всички доходи трябва да се облагат

Иван Ангелов, "Градус"

Решението за въвеждане на данък върху лихвите от депозити е нормално. Всички доходи трябва да се декларират и съответно да се облагат. Не мисля, че това ще доведе до изтегляне на парите от банките и насочването им към други инвестиционни инструменти. Не може всички да правим бизнес. Винаги ще хора, които да държат спестяванията си на влог. Винаги ще има мъртви пари, които да стоят на депозит в банката.

Влагам всичко в земя

Ангел Вукодинов, Национална асоциация на зърнопроизводителите

Въпросът за данъка върху лихвите не стои пред зърнопроизводителите по две причини. Всички свободни пари ние влагаме в земеделска земя. От друга страна ние сме основно кредитополучатели и от тази гледна точка данъкът върху лихвите трудно ще ни засегне. Ако трябва да коментирам като гражданин, то не смятам, че това решение е толкова драматично. Държавата има нужда да събира данъци оттук-оттам. А ако имам влог от 100 000 лв. при лихва 6%, то приходът ми няма да е особено голям, а данъкът ще е една десета от него. За мен обаче е по-важен друг въпрос и той е свързан с проекта за бюджет 2013 г. В него са предвидени едва 240 млн. лв., което е със 100 млн. по-малко от миналата година, за сектор земеделие, като една трета от парите са за тютюнопроизводство, 100 млн. са за животновъдите, а за най-големия бранш остават 50 - 60 млн. лв. Мисля, че това показва известно отношение към най-големия сектор в земеделието.

Пълна глупост, тези
пари не са заработени

Йордан Панайотов, "Черноморско злато"

Въвеждането на данък върху лихвите от депозити е глупост, защото това не е заработен доход. Ние реално сме поверили парите си на банката и именно тя работи с тях. Но ако се въвежда лихва върху доходите от влогове, то и трезорите трябва да плащат налог върху лихвите, които плащаме по кредити. Единственият ефект от тази стъпка е, че парите на българите отново ще се върнат под юрганите и ще се тъпчат в буркани. И без това лихвите по депозити са мижави, а като се намалят и с 10% данък, съвсем няма да има смисъл от влоговете. Обикновеният българин не би инвестирал парите си по друг начин - в акции или в допълнителни застраховки. Така че въвеждането на данък върху лихвите ще ощети икономиката.

Това е изтупване
на брашнен чувал

Петър Ценков,
Генерален мениджър на авиокомпания  "Карго еър" и автомобилен състезател

Облагането на лихвите върху депозитите в банките би било крайно неправилно решение. Защото, преди да стигнат едни пари до депозит на физическо лице в банката, те вече са били обложени с всички данъци и осигуровки. Говоря за законни пари, разбира се. Оттам нататък, ако банката дава някаква лихва върху този депозит, защото ползва парите за определен срок, това вече е страничен приход на физическото лице, който не би трябвало да бъде облаган отново. Тази идея не е нищо повече от изтупване на празен брашнен чувал в търсене на допълнителни приходи за бюджета. Това е отчаян опит за събиране на някой и друг милион, който няма нищо общо с пазарната икономика и направо намирисва на социализъм. Тази идея е силно антисоциална и ще доведе до укриване на доходи, до масово теглене на депозитите както в Гърция и депозирането им в чужбина или в "Буркабанк".

Ще срути авторитета
на правителството

Проф. Атанас Тасев,
бизнесмен

Това е много непопулярна мярка, която никак няма да е полезна за кабинета в предстоящана предизборна кампания. Първо, защото е доста спорна от гледна точка на приходи в бюджета, и второ, защото е безспорна от гледна точка на силата на удара, който ще понесе кабинетът.
Някой във финансовото министерство определено бърка понятията "приход" и "доход", а всяко българско лице трябва да плаща подоходен, а не "поприходен" данък. Ако обложи лихвите, кабинетът на практика ще обложи прихода, а не печалбата от тях. Пазарната логика сочи, че трябва да се обложи разликата между лихвата и размера на инфлацията, така че дори от тази гледна точка този данъкът ще бъде несправедлив. Предлагайки този данък, кабинетът не е направил точен предварителен анализ на въздействието му върху обществото и точно поради това никой не си дава сметка, че той ще срути авторитета на кабинета пред в обществото преди изборите.

Нулевата ставка стимулира спестяванията

Николай Василев, бизнесмен, бивш министър

Миналия месец управляващите първо предложиха и 24 часа по-късно изоставиха идеята да се обложат с 10% доходите от лихви по банковите депозити. В сряда ново двайсет – по-точно ново 10 като 10 процента. Министерският съвет изненадващо прие въвеждането на новия данък. В тези действия има две големи вреди. Първо – каква поредна глупост се прави. И второ – по колко лош начин.
Нулевият данък помогна на финансовата система
България е една от няколкото държави в Европа, където през годините никога не е имало данък върху доходите от лихви. Не приемам тезата, че трябва да въведем такова облагане, защото то съществувало в други държави. Във Франция максималната ставка върху дохода предлагат да е 75%. И този опит ли да копираме? У нас нулевата ставка допринесе за стабилността на банковата система и стимулира спестяванията, които са жизненоважни за цялата икономика. Винаги съм бил против облагането на депозитите. Вредите от него многократно биха надхвърлили ползите.
Колко приходи ще се съберат?
В статичен свят, където вложителите в банките просто ще си платят данъка, ще се съберат например 150 млн. лв. С падането на лихвите тази сума ще намалява. Министерството на финансите ще каже: колкото и милиона да се съберат, пак е повече от нула, значи си струва. Но страничните ефекти биха били опасни, защото светът не е статичен. Според вас какво ще стане с количеството на депозитите? Много хора едва ли ще се чувстват стимулирани да спестяват в банките, защото няма да искат да плащат данък или защото депозитите вече няма да бъдат изгодни. Други ще пратят парите си в чужбина, вкл. по екзотични дестинации. Чужди граждани в момента имат немалко депозити у нас. Какво ще се случи с тях?
Защо са ни повече приходи? И от правилните хора ли ще ги съберем?
Ако някой смята, че „бюджетната пица е постна”, не съм съгласен. Планираните разходи за 2013 г. от близо 32 млрд. лв. са най-големите в историята на страната. Това е 38.8% от БВП – толкова харчеше и тройната коалиция в златните години за световната икономика, а сегашните управляващи трябваше да намалят тази пропорция. Според мен би било правилно чрез реформи в публичния сектор да паднат разходите, а не да се търсят източници на нови приходи.
Ако става дума за събиране на повече приходи в хазната чрез повишен контрол или борба с контрабандата – добре. Така тежестта справедливо би паднала върху нарушителите. Спестяванията обаче са един от най-важните фактори в икономиката. Върху тях се крепят банките. Те финансират кредитите и инвестициите, създават стабилност. Цялата световна криза през последните години е предизвикана от многото дългове и липсата на спестявания. Ако въведем данък върху лихвите, значи вземаме пари от хората, които спестяват, за да ги изхарчим за онези, които не спестяват. Нека припомня, че повечето пенсионери също имат депозити.
Какво ще стане с банките и с лихвите?
Недостатъчното банково кредитиране е един от основните проблеми на икономиката. А с новия данък ще нанесем допълнителен удар върху банките и кредитите:
•    депозитите вероятно ще намалеят
•    за да ги задържат частично, банките ще трябва да вдигнат лихвите по тях и така да компенсират данъка
•    тогава и лихвите по кредитите ще се покачат – тежко на производителите
•    ако няма нови депозити, няма откъде да дойдат пари за нови кредити
Тези тенденции са обратното на това, от което имаме нужда.
Странно е да се твърди, че „парите от депозити ще се влеят в икономиката”
Когато парите са в банките, да не би да са извън икономиката? Май забравяме потока: депозити – кредити – инвестиции – производство и т.н. Ако не е добре парите да стоят в депозити, нека тогава премахнем този инструмент и всичките пари „да се влеят в икономиката”? По-вероятно е обаче да се „излеят” към чужди икономики, където поне рискът от непридвидими промени в бизнес средата изглежда по-малък.
Да се радват ли небанковите институции?
Чувал съм колеги от финансовия сектор да приветстват въвеждането на данък върху лихвите по депозити, защото така повече средства щели да се инвестират в акции, облигации, взаимни фондове, пенсионни сметки. Това може и да е така, но злорадството също може да се окаже краткотрайно. Току-виж някой се сетил да обложи и тях. Ще спра дотук, за да не давам лоши идеи...
Да не забравяме, че всички небанкови финансови институции също по един или друг начин работят с банките. Правят депозити, инвестират в компании, които имат кредити. Банките не са изолиран сектор и по-вероятно е цялата бизнес среда да се влоши допълнително.
Имиджът на държавата, успехът на икономиката и дори на отделната компания зависи на първо място от доверието – в институциите, в нормалната среда, в утрешния ден. Имиджът много трудно се изгражда и много лесно се руши. България тъкмо е въвела едни от най-ниските преки данъци в света, което безспорно даде добри резултати до преди кризата и пак ще даде с възстановяването на икономиката. Глупаво би било сега да почнем да вдигаме данъци и да унищожим доверието.
Данъчната политика трябва да бъде стабилна и предвидима.
Управляващите постоянно подхвърлят нови и често вредни предложения за промени, а после се отричат от тях. „Какво пък – ще кажат някои – няма лошо да се сондира общественото мнение с различни предложения и да се реализират само добрите.” Дали обаче е толкова просто? Представете си какво ще стане, ако Министерството на отбраната предложи да бъде нападната съседна държава и утре официално се откаже. Или сеизмолозите предскажат голямо земетресение и после го отрекат. А ако голяма банка днес обяви фалит, а утре това се окаже блъф. Или Обама подаде оставка, а после каже,че било грешка... Можем да гадаем какви ще са последствията, но няма да са безобидни.
Дано и тази идея не бъде окончателно приета, но част от пораженията вече са се случили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай