Чехия брани ЧЕЗ

Правителството в Прага ще преговаря с българския кабинет

Чехия брани ЧЕЗ | StandartNews.com

Прага. Чехия ще брани със зъби и нокти интересите на своята електрическа компания в България. Трябва да използваме контактите си в Европейския съюз, както и арбитражните механизми, за да защитим позицията на ЧЕЗ. Това заяви пред журналисти новоизбраният президент Милош Земан, цитиран от  „Праг дейли монитър”.

Той е категоричен, че чешкото правителство трябва да проведе двустранни преговори и да обсъди ситуацията с българския кабинет, въпреки факта, че е подал оставка. „Всяко благоразумно правителство трябва да защитава интересите на компаниите си”, подчерта Земан. 

Жалват се на еврокомисари за лиценза

Изданието съобщава още, че чешките дипломати в Брюксел са се заели с проблемите на енергийния гигант. „Чешката република на правителствено ниво е привлякло вниманието на членовете на ЕК към събитията, свързани с компанията ЧЕЗ в България, а именно на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, еврокомисаря по конкуренцията Хоакин Алмуния, еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле”, заяви чешкият посланик в ЕС Мартин Повейсил.
„Еврокомисарят по търговията Карел де Гюхт и еврокомисарят за вътрешния пазар Мишел Барние са информирани по подобен начин”, добави посланикът. 

България е изправена пред сериозна вътрешна политическа криза. Премиерът Бойко Борисов подаде оставка, заради ситуацията около масовите протести срещу високите цени на елетроенергията. Борисов заяви във вторник, че лицензът на ЧЕЗ ще бъде отнет и българският регулатор започна съответния процес, пише още изданието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай