Бюджетната комисия подкрепи актуализацията

Депутатите отхвърлиха мотивите на президента за наложеното вето

Бюджетната комисия подкрепи актуализацията | StandartNews.com

София. Комисията по бюджет и финанси предлага на Народното събрание да приеме повторно актуализацията на бюджета за 2013 г.

Това решиха депутатите от комисията на извънредно заседание днес при разглеждане на ветото на президента. Депутатите от комисията отхвърлиха неговите мотиви за връщане на закона.

На извънредно заседание в петък Народното събрание ще обсъди ветото на президента и ще гласува повторно актуализацията.

В НАП ще има нов заместник-директор, който директно ще отговаря за събираемостта на приходите, съобщи министърът на финансите Петър Чобанов.

"Дебатът по актуализацията на бюджета е ежедневен. Ползата от ветото е, че в последните дни виждаме по-голяма консолидация около необходимостта от актуализация на бюджета. Имаме нова информация, която потвърждава констатацията, че данъчните приходи във вида, в който са заложени в бюджета, няма как да бъдат изпълнени, заяви Чобанов. „Вече се чуват гласовете на хората, организациите, експертите, които подкрепят актуализацията. От съдържателна гледна точка на дебата в парламента утре аз не очаквам да бъде добавено кой знае какво", посочи министърът.

На въпрос за отсъствието от заседанието на бюджетната комисия на депутати от „Атака" Чобанов заяви: „Мисля, че утре ще влязат в пленарна зала и ще имат своите аргументи в дебата. Мисля, че утре ще има принципна позиция по отношение на това кой подкрепя или не ветото на президента".

„Ветото е политическо. Президентът се позиционира като ясна политическа страна в дебата по бюджета. Може да имаме хипотезата, при която ветото се отхвърля, поради несъвпадение с политическата страна – президент. Според мен ветото ще бъде отхвърлено, защото то не почива на реални икономически и правни аргументи", прогнозира финансовият министър.

"Лицемерно е да се поставя въпросът за ефекта на актуализацията на бюджета върху икономиката, обществото и бъдещите поколения, особено, когато президентът беше част от правителството на ГЕРБ, което увеличи дълга с 4 млрд. лв.", заяви председателят на Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание Йордан Цонев. „Не е вярно, че разходи, направени с постановления на МС, са непрозрачни. Такива разходи са били правени от всички правителства досега. Само за първите пет месец двата кабинета са похарчили по този ред над 300 млн. лв.", каза Цонев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай