Брюксел дава Е40 млн. за аутобана до Европа

Пътната агенция трябва спешно да подготви документите за участъка Храбърско - Калотина

Брюксел дава Е40 млн. за аутобана до Европа | StandartNews.com

София. Европа ще финансира с около 40 млн. евро изграждането на автомагистрала от с. Храбърско до ГКПП Калотина. Новината се появи вчера веднага след завръщането на министъра на транспорта Данаил Папазов от официалната церемония по откриването на тунела под Босфора и показва политиката на България да отблокира автотрафика от и към "Мармарай".

Европейското финансиране от около 40 млн. евро ще бъде осигурено от новия финансов инструмент за свързване на Европа (Connecting Europe Facility), обясни специално за "Стандарт" зам.-министърът на транспорта Петър Киров. Сумата осигурява 85% от бюджета на проекта, допълни той. Останалите 15% ще бъдат осигурени от държавния бюджет. Европейската комисия вече принципно одобри проекта за магистрала "Калотина", както ще се нарича пътният участък, заяви Петър Киров. На 6 ноември заминаваме за Брюксел, за да бъдат конкретизирани всички подробности за финансирането на проекта, допълни Киров. Сега остава в Агенция "Пътна инфраструктура" да се стегнат и да подготвят документацията, за да бъде представена тя в Брюксел през март или април догодина, коментира още зам.-министърът.

Участъкът Храбърско - Калотина е избран, тъй като в момента е двулентов и поради това често затруднява международния автомобилен трафик, обясни зам.-министър Петър Киров. Пътят от София до Храбърско е четирилентов и не създава затрудния, обясни Киров и допълни, че за неговото трансформиране в магистрала вероятно ще се търси допълнително финансиране от бъдещи програмни периоди.

Участъкът Храбърско - Калотина е дълъг близо 32 км и е важно звено от трансконтиненталния коридор Лондон - Калкута през новия тунел под Босфора. Той ще бъде с магистрален габарит по три ленти в посока и обща ширина 23,5 м. По него ще бъдат изградени 20-ина нови съоръжения - мостове, надлези и др. Очаква се строителството да приключи за две години и да бъде пуснат в експлоатация най-късно през пролетта или лятото на 2017 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай