Брокерите на имоти задължително с офис

Брокерите на имоти задължително с офис | StandartNews.com

Перник. Брокерите на имоти задължително ще трябва да имат офис, а изискванията към помещението ще бъдат описани от Камара на брокерите на недвижими имоти. Това предвижда проектът на закон за брокерите на имоти, който е подготвен от Националното сдружение "Недвижими имоти".

Да се въведат и минимални комисионни за брокерите, предвижда проектът като подробностите ще бъдат записани в специална наредба. Камарата ще отсява кандидатите за брокери както се прави при строителите, обяви Йордан Петров от управителния съвет на НСНИ. За да търгуваш с имоти вече ще трябва да имаш ценз или практика, собствен офис и официално обявен телефон, разказа той. Проектозаконът ще направи задължителни изискванията към брокерите.

И сега съществува БДС за тях, но той е пожелателен и не всички го спазват. Сега брокерите се регистрират по Търговския закон и на практика не трябва да покриват никакви норми за професионализъм и етика. Промяната ще остави на пазара само легалните агенции. Задължително се въвежда и застраховка „професионален риск“. Предвидена е и глоба от 500 до 5000 лв. за брокерите, които нарушат правилата за добри практики в бранша. Възможно е да се отнеме и разрешителното за работа за 3 месеца, година или напълно да се отпише фирмата от регистъра на брокерите на недвижими имоти. Хора, които посредничат при сделки за покупко-продажба на имоти, без да са регистрирани, ще отнасят глоба от 5000 до 20000 лв., предвижда проектът.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай