Британски топадвокати ни бранят от "Атомстройекспорт"

Британски топадвокати ни бранят от "Атомстройекспорт" | StandartNews.com

Йерусалим. Руската страна има право на арбитраж за АЕЦ "Белене", но не и за сумата, която е посочила.Това каза министърът на икономиката Делян Добрев. Коментарът му беше по повод на иска от 1 милиард евро към българската Национална електрическа компания заради отказа от строителството на атомната централа.

Тази стъпка на Русия е очаквана и ние сме подготвени, каза още Добрев. Защитата на страната ни ще бъде поверена на адвокатската кантора "White and Case". Тя е английска и е една от най-добрите, която е печелила доста дела срещу "Атомстройекспорт".

Според Добрев при строежа на "Белене" досега има редица нарушения в закона за обществените поръчки. Той призова прокуратурата да излезе с решение по казуса.

Отговорност носят бивши, провалени и корумпирани политици, заяви Добрев. Също така той призова Народното събрание да създаде временна парламентарна комисия, която да проучи как е проведен конкурсът за строежа на "Белене", как са сключени договорите, как са изразходвани средствата, заемите, и кой е взел решение НЕК да бъде потопена с 1,5 милиарда лева. По време на арбитража ще изложим всички наши аргументи, допълни той.

Комисия ще рови споразуменията за "Белене"

Депутатите на ГЕРБ веднага реагираха и обявиха, че ще инициират създаването на парламентарна анкетна комисия. Тя трябва да провери как са сключвани договорите за АЕЦ „Белене”, имали ли са основание, в защита на българските интереси ли са, кой ги е подписвал, срещу какво и колко, обясни Диан Червенкондев, зам.-председател на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм.

"Ситуацията и яхнатата вълна от други политически партии ми напомня на поговорката „Крадецът вика, дръжте крадеца”. Не приемаме такива основания и претенции и ще разследваме напълно договорите – дали са в защита на националните интереси", каза още Червенкондев. „Считаме, че министър Добрев е напълно прав и тази парламентарна анкетна комисия ще провери целия процес – от вземане на решенията за сключване на договорите за АЕЦ „Белене” със споразумението от 2005, 2006 и 2009 г., кой ги е подписвал, имал ли е такива основания, решенията от страна на политически органи, от страна на надзорни отговори, кои фирми и кои министри са сключили договори, кои фирми са ги спечелили, къде са отишли средствата, за кого и чрез кого”, допълни депутатът.

Той заяви, че решенията, които ще се вземат от тази парламентарна комисия, ще бъдат изпратени на прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай