Бойко за Дянков: Добър министър, лош вицепремиер

Бойко за Дянков: Добър министър, лош вицепремиер | StandartNews.com

София. Ден след като уволни Симеон Дянков премиерът Бойко Борисов разкри мотивите си да се раздели с човека, когото определяше като "слънце" и непрекъснато хвалеше.

Дянков направи много за финансовата дисциплина и стабилност. Направи неща, които на никой не харесват - нито на министрите, нито на хората. Той нямаше подкрепата на никого в правителството, само моята. Изигра много добра и важна роля. Не случайно навсякъде ни хвалят за финансовата дисциплина, отчете Борисов.

Освен финансов министър обаче, той е и вицепремиер. И ако половината от работата е да осигури финансова дисциплина, другата половина е да има икономически растеж. В това отношение се справяше зле. Не беше комуникативен с министрите. За да се срещнат те с него, трябваше да бъдат поканени. Налагаше се много да пътува до Щатите, където е семейството му, а трябваше да се вземат важни решения, допълни министър-председателят.

Като втора причина за оставката на Дянков премиерът посочи, че не се справил и с електронното правителство. Третият мотив са парите за земеделците. Кое налагаше да ми направи това със зърнопроизводителите, попита Борисов. Като знае, че ЕС ще ни върне парите, защо да не ги извади само за един месец? Ами, ако тук, до протестите бяха застанали и тракторите, възмути се Бойко.

Той каза и своите очаквания към новия финансов министър Томислав Дончев - да запази финансовата дисциплина и дефицита, и да осигури повече инструменти, които да дадат въздух на икономиката. По еврофондовете Дончев успя да увеличи с 30% усвояването. Умее да води екипи, да води преговори в Брюксел. За разлика от едно брутално писмо, което Дянков прати до Оли Рен и аз трябваше да доуточнявам какво е трябвало да се каже, каза Борисов.

Самият Дончев, който е философ по образование, заяви, че в последните 6 години управлява публични финанси и няма притеснения да стане финансов министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай