Българинът започва да вярва в икономиката

Българинът започва да вярва в икономиката | StandartNews.com

София. Доверието на потребителите в българската икономика расте. През януари 2014 г. общият показател на доверие на потребителите се покачва с 5,9 пункта спрямо равнището си от октомври 2013 г., обявиха от Националния статистически институт.

Оптимизмът се покачва както при населението в градовете, така и в селата. Мненията на потребителите за развитието на икономическата ситуация в страната през последните 12 месеца, както и очакванията им за следващите 12 месеца, са по-малко негативни спрямо предходната анкета. Намалява и песимизмът в оценките на хората за промените във финансовото състояние на домакинствата им през последните 12 месеца и в очакванията им за следващата една година.

Повечето хора продължават да оценяват ситуацията в страната като неблагоприятна за спестяване, въпреки че техният дял намалява. Инфлационните очаквания за следващите 12 месеца също намаляват. Засилването на оптимизма се вижда и от това, че все повече българи планират разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай