90% от приходите на Mozilla за 2012 г. идват от Google

90% от приходите на Mozilla за 2012 г. идват от Google | StandartNews.com

Ню Йорк. 90% от приходите на Mozilla през 2012г са идвали от Google. Това сочи годишния финансов доклад на Mozilla, според който наред с увеличаването на приходите, се увеличава и зависимостта й от Google.

Договорът на Mozilla с Google, който е удължен до 2014 година е донесъл на компанията 139 милиона долара за 2011. За миналата година милионите са станали 280. През 2011 година 85 процента от приходите на Mozilla са идвали от Google.

Много хора вярват, че Mozilla, известна като интернет алтернатива, оцелява от дарения, но това не е точно така. Фондацията Mozilla приема дарения, но Firefox, Thunderbird, Seamonkey и други продукти са част от Mozilla Corporation. Последната е собственост на фондацията, но извършва бизнес дейност и плаща данъци. Ако трябва да кажем как Mozilla Corporation прави пари, отговорът е една дума – Google. Интернет търсачката плаща на Mozilla за всяко търсене в Google, извършено от браузъра Firefox.

В момента Google работи по собствен браузър и операционна система, така че Mozilla трябва да мисли за резервен вариант. Ако Microsoft се намеси и предложи солидна сума, за да замести Google, то тогава ще стане наистина много интересно, посочва TheNextWeb.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай