30% отстъпка за коли с катализатори

През 2015 г. такса смет ще се определя по нов начин

30% отстъпка за коли с катализатори  | StandartNews.com

София. Собствениците на стари автомобили с катализатор ще плащат данък с 30% отстъпка от догодина, 20% през 2015 г. и 10% през 2016 г. за автомобили с мощност на двигателя до 74 кВт. Досега отстъпката беше половината от данъка.

Това решиха депутатите от бюджетната комисия към парламента при гласуване на второ четене на Закона за местните данъци и такси. 

Данакът ще е по-нисък и ако двигателят на автомобила отговаря на екологичните норми Евро 3 и Евро 4. Вместо 30%, както беше предвидено в първоначалния вариант на закона обаче, отстъпката ще е 40%. Намалението на данъка ще достига 50%, ако двигателят е Евро 5 и Евро 6.

За да могат да ползват отстъпка, собствениците на автомобила ще трябва да представят документ, с който да докажат съответствието с екологичната категория, предвижда още законът. Няма изискване за допълнително доказване дали колите имат катализатори, това само се посочва в данъчната декларация, поясни след заседанието на комисията зам. финансовият министър Людмила Петкова.

Същото намаление ще важи и за автобусите, товарните автомобили, влекачите с ремарке. И в двата случая стандартът ще трябва да се доказва с документ.

 Такса смет

През 2015 г. такса смет също ще се определя по нов начин. Депутатите гласуваха изменение на Закона и местните данъци и такси, според което общините няма да могат да определят таксата на база данъчната оценка, балансовата стойност или пазарната цена на недвижимите имоти на фирмите. До края на юни следващата година Министерският съвет и Националното движение на общините ще трябва да изработят методологията, по която да се случва това.

От 2014г такса смет няма да се събира за имоти, които не се ползват през цялата година. За целта собственикът трябва да подаде декларация до края на предходната година в съответната община. Молитвените домове, храмовете и манастирите също ще са освободени от таксата. Петкова каза, цитирана от Mediapool, че от министерството на финансите предвиждат, че ще се наложи към бюджетите на общините да бъдат преведени между 500 хил. и 1 млн. лв. за компенсиране за несъбирането на този данък

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай